Najnovije

UPUTIO ZAHTEV NARODNOJ SKUPŠTINI: Dodik pokrenuo postupak zaštite entitetskog interesa! Evo šta to znači!

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske izjave druga dva člana Predsedništva zbog kojih je pokrenuo postupak zaštite vitalnog entitetskog interesa, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

"Nedovoljno se u skladu sa Ustavom Republika Srpska vidi kao jedinica koja treba da bude vidljiva", kazao je Dodik i dodao da će parlament RS, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, razmatrati to pitanje.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda jeste tzv. "mehanizam", kojim bi trebalo da se osigura da se nijedna odluka "od vitalnog nacionalnog interesa" ne donese protivno interesima bilo kojeg konstitutivnog naroda.

Razlog da zatraži zaštitu vitalnog entitetskog interesa Dodik je pokrenuo zbog odluke da se odobri zaključivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Takođe razlog je i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini.

U saopštenju se navodi da je zahtev pokrenut i zbog izjave o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS u 2021. godini.

Najveća ruska flota u Sredozemlju! Rusi kreću u žestoku akciju! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA