Najnovije

"PAPIR U BRISELU BIO BI POTPUNI PROMAŠAJ!": Dačić otvoreno o dijalogu Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ističe da bi bilo kakav papir koji bi eventualno Srbiji u Briselu ispostavljao maksimalističke zahteve bio potpuni promašaj.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je rekao da čvrsto stoji iza predsednika Srbije Aleksandra Vučića u stavu koji bi štitio državne i nacionalne interese.

On je ponovio stav da se Srbija sama izborila da se pitanje KiM vrati na dnevni red, i to, kako je naveo, zaslugom sadašnje vlasti, od 2012. naovamo i ocenio kako su razgovori o političkom rešenju pitanja Kosova i Metohije nepovratan proces.

- To je nepovratna činjenica, mišljenje Srbije je važno i relevantno. A što nam EU daje papir ako je rešeno? Ne bi nas ništa pitali da mogu da izglasaju to sve, da može Kosovo da bude članica UN - kazao je Dačić.

On je rekao da će pritisaka na Srbiju svakako biti "i spolja ali i iznutra".

- I nasilne demonstracije su bile lakmus-papir, da se poruči Vučiću - ako ne slušas, možemo da te srušimo - naveo je ministar.

Povodom zahteva Prištine za novim priznavanjima nezavisnosti, Dačić je ispričao kako je Ričard Grenel (specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog BG-PR) preneo predstavnicima Srbije da je Priština prihvatila da obustavi kampanju za priznavanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije.

- Kada sam pričao sa Vučićem, i on je rekao, a i ja, da mislimo da lažu. I oni sad kažu: ''mi smo to obećali Grenelu, pa to je bilo za Amerikance, a pošto do sastanka nije došlo mi uopšte nemamo te obaveze, jer Briselu nismo ništa obećali'' - navodi Dačić.

On je kazao da su međunarodne reakcije "nemušte" i upozorio da ako Priština nastavi sa svojom kampanjom, da će i Srbija "raditi svoj posao".

Povodom zahteva takozvanog Kosova za saradnju sa Europolom (agencija za borbu protiv kriminala), Dačić kaže da će Srbija "prikupljati podatke i utvrđivati činjenice" oko toga.

Objašnjava da se Priština već prijavila za Euroimage pri Savetu Evrope.

- Potpisivanje radnog aranžmana s njima pokazuje da Priština želi da podigne saradnju na viši nivo, na nivo ravnopravnih država - naveo je Dačić i dodao da Europol ne prima u članstvo one koji nisu u EU te da Srbija takođe ima radni aranžman sa tom organizacijom.

Kako kaže, Kosovo se dosad pominjalo uslovno, odnosno sa zvezdicom, a sada je pitanje kakav je taj radni aranžman.

- Ali, to svakako jeste vetar u leđa njihovim nastojanjima - dodao je Dačić.

Zapad napušta Vučića, pa mu spremili scenario Sadama Huseina? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA