Najnovije

NAJDUGOVEČNIJI RUSKI LIDER POSLE STALJINA: Putin bi mogao da vlada Rusijom do svoje 83. godine

Rezultat sedmodnevnog glasanja na referendumu o ustavnim promenama pokazao je da gotovo 78 odsto glasača podržava reforme. Reč je o trijumfu predsednika Vladimira Putina, kome su građani poklonili veliko poverenje, saopštio je Kremlj. Po isteku sadašnjeg mandata 2024. godine, moći će još dva puta u izborni ring.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Odziv glasača premašio je 64 odsto, a podrška Vladimiru Putinu najveća je u protekloj deceniji. Predsednik koji je na čelu Rusije već 20 godina, sa jednom premijerskom pauzom, mogao bi na vlasti da ostane do svoje 83.

Iako još nije odlučio o političkoj budućnosti, Putin je zahvalan narodu na poverenju.

"Ustavne promene obezbediće redefinisanje našeg političkog sistema, socijalne garancije, suverenitet, teritorijalni integritet i sve one istorijske, duhovne i moralne vrednosti koje generacije drže na okupu", ocenjuje ruski predsednik.

Razume i one koji su glasali protiv. Kaže da je istina da imaju dosta nerešenih problema i da mnogi još žive teško.

"Zato vlada mora da radi efektnije. Većina Rusa ipak veruje da možemo bolje", naglašava Putin.

U međuvremenu, od 1. januara biće povećana poreska stopa na lični dohodak onima koji zarađuju više od pet miliona rubalja, oko 73.000 dolara godišnje. To će budžetu doneti 60 milijardi rubalja za lečenje teško obolele dece, kupovinu medicinske opreme i visokotehnološki razvoj.

"Putin mora da bira. Ako Rusija nastavi kao ranije, ni za deset godina neće biti među prvih pet ekonomija po BDP-u. Sada smo na 11. poziciji, a možemo da padnemo na 15. ili još niže", ocenjuje lider Komunističke partije Genadij Zjuganov.

Kritičari ustavnih promena protestovali su u Moskvi i Sankt Peterburgu zbog navodnog lažiranja izlaznosti i izbornih rezultata. Ostavka predsednika, kažu, bila bi jedini prihvatljiv amandman.

Protiv ustavnih promena je više od 21 odsto birača.

"Naš predsednik je već odslužio nekoliko mandata i stvarno ne želim da vlada do kraja mog života, pošto to radi od mog rođenja", smatra jedan anketirani građanin Moskve.

Mišljenja su podeljena, pa jedan anketirani građanin smatra da je ovo prvi korak, jer se, kako kaže, u zemlji već dešavaju ozbiljne društvene promene u korist građana, radničke klase, porodice, bezbednosti.

Peta kandidatura Vladimira Putina 2024. još je neizvesna. Za sada je, nakon Staljina, najdugovečniji lider u modernoj istoriji Rusije.

Indija hitno kupuje ruske migove. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA