Najnovije

MARINIKA TEPIĆ: "LJajić potvrdio da Vučićev režim radi za trgovca oružjem"

Odgovarajući mi na niz juče postavljenih pitanja o problematičnom izvozu oružja iz Srbije u Jermeniju kojim je napadnut Azerbejdžan, nadležni ministar trgovine za izdavanje dozvola Rasim LJajić potvrdio je dve skandalozne činjenice: da je u ime Srbije odobravao izvoz oružja u Jermeniju od 2017. uprkos embargu OSCE/OEBS na izvoz oružja u tu zemlju, kao i da je od 19 dozvola, čak 18 potpisao za firme Slobodana Tešića "Partizan tech" i "Vectura trans", koji je finansijer SNS i omiljeni Vučićev trgovac oružjem, rekla je Marinka Tepić povodom današnjih izjava Rasima LJajića.

Marinika Tepić (Foto: Jutjub)

Naime, Tepić je naglasila da je u februaru 1992. Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila da sve države učesnice uvedu embargo na „sve isporuke oružja i municije snagama angažovanim u borbama na području Nagorno-Karabaha“, te dodala da je ovaj embargo je i dalje na snazi.

“Velika Britanija čak, u skladu s tim, na zvaničnom sajtu Vlade drži obaveštenje da se, u skladu sa zahtevom OEBS-a, trgovinske sankcije za Jermeniju odnose i na embargo na oružje i tranzitnu kontrolu i da se ove smernice primenjuju do 31. decembra 2020. Da stvar bude gora, ministar LJajić svojim odgovorom potvrdio i moju već opravdanu sumnju da je najpre štitio Vučićevog problematičnog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se upravo od 2017. nalazi na crnoj listi SAD. Tešić i njegovo poslovanje oružjem označeni su kao rizik za bezbednost po ceo svet, što sam i lično dokumentovala pisanim upozorenjem koje su SAD uručile ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću prošle godine”, istakla je Tepić.

Uprkos svemu tome, navodi ona, mi danas i zvanično saznajemo da je LJajić, upravo od 2017., obezbeđivao dozvole za izvoz oružja u Jermeniju dvema Tešićevim firmama, i to od 19 dozvola, čak 18 je bilo za Tešića.

“Sada je jasno zašto je LJajić najpre danima ćutao posle oružanog napada Jermenije na Azerbejdžan oružjem iz Srbije, potom čak izjavio da ne sme u javnost da iznosi ime firmi kojima je odobrio izvoz, a danas ih je, pod pritiskom, ipak izgovorio. Jedino nije izgovorio čije su. I nije mi problem da to opet učinim umesto njega – firmama Slobodana Tešića, finansijera SNS i omiljenog trgovca oružjem Aleksandra Vučića, koga je još kao ministar odbrane, lično uveo od 2013. godine u zvanične državne delegacije i pregovore o trgovini oružjem”, kazala je Marinika Tepić.

Podsetimo, poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila je juče od ministra trgovine Rasima LJajića da hitno odgovori kojim sve privatnim trgovcima je izdao dozvolu za izvoz naoružanja u Jermeniju od 2017. godine, kao i koje dozvole i firme nisu dobile saglasnost i kako se u tim situacijama ponašala Vlada Srbije.

Ubrzo je usledio odgovor ministara trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima LJajića, koji je ocenio da su navodi o srpskom izvozu oružja u Jeremeniju, koje iznosi narodna poslanica Tepić, zlonamerne i paušalne optužbe, te da izvoz nije bio protivzakonit, ali da će Srbija voditi računa da ne narušava svoje odnose sa Azerbejdžanom.

Egipat ušao sa trupama u još jednu zemlju koju Turska pokušava da uništi! Više o tome OVDE.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA