Najnovije

Doneta odluka koja samo Milu odgovara!

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je da odlaže sutrašnje litije i molebane u crkvenim portama širom zemlje.

Milo Đukanović (Foto: predsjednik. me)

- Ovo činimo zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovde u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu nameru da tom prilikom ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primer uzdržanja i strpljenja. Formalno-pravno imamo proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da naše opravdane proteste nastavimo, ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje - navodi se u saopštenju.

Takođe pozivaju vernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja molitvi i sveštenoradnji. Kada su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

Litije u Crnoj Gori

- Mi smo i sada svesni velike zloupotrebe pomenutih mera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju nameru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore. Ali, mimo toga, mi smo zabrinuti za zdravlje ljudi, i ne želimo da svojim sutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima. Isto tako smo svesni, da ovim načinom “kreni – stani – kreni”, stavljamo na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika naših jedinstvenih u svetu litija i molebana, i čujemo negodovanje brojnih vernika prema takvom našem vođenju ovog izuzetno zahtevnog, a istovremeno Božijeg puta. Međutim, očinski i pastirski molimo braću i sestre za strpljenje i odlučnost. Sličnih primera u istoriji ima na pretek. I oprez pastira koji vodi, i koji “više vidi” sa svoga “ak’ i malog brda”; i neobuzdani narodni žar koji kliče “što se mrčiš kad kovati nećeš”? I mojsijevsko molitveno zastajkivanje na putu ka Zemlji Obećanoj, da bi se posavetovao sa Gospodom oko daljeg pravca; i ondašnje narodno negodovanje pri svakoj narednoj nepoznanici, kažu iz Episkopskog saveta, podsećajući “da smo do sada, na našim litijama, bili jedinstveni Božiji narod, koji u jednom duhu hodi ka oslobođenju - piše u ovoj odluci.

- Naš duh sabornosti prevazišao je pomenute primere iz biblijske i crnogorske istorije. Kod nas nema smutnje, a svaka nejasnoća dođe i prođe – u jednom danu. Pa neka, uz Božiju pomoć, tako i ostane. “Strpljen – spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima.

Sutra ćemo imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi Visokopreosvećeni mitropolit g. Amfilohije. Neka nam svima njegova arhipastirska reč bude duhovna uteha za privremeni izostanak naših molebnih i litijskih sabranja, koja ne zaboravljamo, i koje spremno čekajući, jedni druge pozdravimo, istinskim i iskonskim pozdravom: “NE DAMO SVETINJE”! – kaže se u saopštenju Episkopskig saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Pročitajte OVDE    šta se desilo u Budvi.

Izvor: Alo/novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA