Najnovije

EKONOMISTI U ŠOKU: Po Vučiću korona izbrisala 100 godina zaostajanja za komšijama!?

Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja sledeće godine da pretekne Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu je proizvoljna, bez adekvatne argumentacije i data u dnevno političke svrhe, smatra domaća stručna javnost

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik. rs)

Vučić je za RTS rekao da je BDP Hrvatske 53,6, a Srbije 46 milijardi evra i dodao da je razlika do pre dve godine bila 10 milijardi evra.

„Sada je 7,6 milijardi evra u korist Hrvatske, bili su 100 godina ispred nas. Oni će na kraju godine imati BDP 48,3 milijarde evra, a mi 46,1. To je razlika od samo dve milijarde“, kazao je Vučić. On je naveo da Srbija u 2021. godini očekuje stopu rasta od sedam odsto, a Hrvatska četiri odsto. „Do kraja 2021. prestići ćemo Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu, kao što će Kina za dve i po ili tri godine prestići SAD“, dodao je Vučić.

Kao osnovna primedba teoriji koju je izneo predsednik Srbije nameće se činjenica da ako se i ostvari, ona neće biti plod naglog i jakog privrednog rasta naše zemlje već pada hrvatske privrede usled loše turističke sezone.

Hrvatska naime kao turistička zemlja s morem inkasira značajna sredstva u tom privrednom sektoru svake letnje sezone. Ovog puta zbog pandemije korona virusa na taj veliki novčani priliv neće moći da računa.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže da pretpostavka predsednika Srbije nije relevantna jer se zasniva na tome šta će se desiti u budućnosti.

– Dakle reč je o spekulaciji koja može da se pokaže netačnom iz dva osnovna razloga. Prvi je što Hrvatska može da zabeleži bolji rezultat nego što se očekuje a istovremeno Srbija lošiji nego što se predviđa. U takvoj situaciji je veoma nezahvalno prognozirati šta će se desiti u narednom periodu, to jest određene procene uzeti zdravo za gotovo – navodi naš sagovornik. On dodaje da Vučićevoj prognozi ne ide u prilog ni to što će Srbija zabeležiti manji privredni rast od čak sedam odsto nego što je planirano tako da ni sa te strane nije realno verovati da Hrvatska bez obzira na svoje postignute, eventualno nepovoljne rezultate, tako lako može biti prestignuta. Takođe, Srbija je zemlja sa manjim privrednim rastom pa joj je u tom smislu lakše da napreduje od Hrvatske čiji je privredni rast na višem nivou – smatra Kovačević.

– Na kraju čak i da se to desi to nikako ne znači da će građani Srbije imati veće plate od komšija u Hrvatskoj. Potpuno je jasno da će i dalje plate u toj zemlji biti veće nego kod nas tako da je pomalo i sarkastično i potcenjivački prema građanima navoditi statistiku koja neće da se odrazi na kvalitet njihovog života – kaže Kovačević.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović izriče primedbu da je reč o statističkom podatku koji se ne zasniva na BDP po glavi stanovnika.

– Ponuđena statistika nije najbolji pokazatelj teme o kojoj govorimo. Prave rezultate tu daje BDP po glavi stanovnika a Hrvatska je kao zemlja sa manje stanovnika od Srbije na tom planu duplo uspešnija. Takođe, kada je reč o zemljama koje imaju nižu stopu privrednog rasta poput Srbije pa onda u odnosu na te rezultate brže napreduju, statistički podaci na godišnjem nivou nisu najbolji pokazatelj i mogu da zavaraju. Da bi se stekao određeni utisak potrebno je da zemlja poput Srbije konstantno beleži privredni rast u visini od pet do 10 odsto pa da se u sedmoj godini proceni u kojoj je zaista meri napredovala. Ovako pojedinačna poređenja na godišnjem nivou nemaju većeg značaja i služe samo za dnevno političke potrebe – zaključuje sagovornik.

Doneta odluka koja samo Milu odgovara!  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA