Najnovije

DUGINU ONEMOGUĆEN ULAZAK U EU: Unija pokušava da upetlja u sukob dva pravoslavna naroda

Poznatom ruskom filozofu i politikologu Aleksandru Duginu je u utorak, 16. maja, onemogućen ulazak na teritoriju Grčke. NJega je pasoška kontrola na aerodromu u Solunu obavestila da mu je onemogućen ulazak na teritoriju Evropske unije, po zahtevu Mađarske. On nije mogao da dobije detaljne informacije o razlozima zašto su mu grčki graničari onemogućili ulazak.

Aleksandar Dugin (Foto: Jutjub)

Aleksandar Dugin je krenuo na Atos na komemorativne događaje posvećene milenijumu ruskog monaštva, koji se održavaju na Svetoj gori. Dugina je trebalo da prate ruski Patrijarh Kiril i ruski predsednik Vladimir Putin. Kao glavni urednik pravoslavnog kanala Cargrad, Dugin je pripremao ovaj važan događaj. Potez grčkih vlasti je očigledno kršenje prava medijskih profesionalaca i kršenje međunarodnog prava. Nema sumnje da grčke vlasti političko stanovište ruskog filozofa smatraju neprijateljskim aktom. Dugin oštro kritikuje anti-nacionalnu, anti-evropsku i anti-hrišćansku politiku Evropske unije i Sjedinjenih država. Umesto propadajućeg liberalizma, on se zalaže za suverenitet, nacionalno dostojanstvo, identitet i multipolarnost. Činjenica da ruskom pravoslavnom filozofu nije dozvoljeno da uđe na teritoriju pravoslavne manastirske republike, po naređenju gospode iz Brisela i Vašingtona, još jednom pokazuje da su Evropu, uključujući i pravoslavnu Grčku okupirale snage, neprijateljske prema njenoj duhovnoj prirodi. Kako je sam Dugin istakao u svom autorskom tekstu, proveo je više od osam sati čekajući odluku grčkih vlasti na solunskom aerodromu, pri čemu Mađarsku nije posetio 25 godina, a ona je odluku na koju su se grčke vlasti pozvale donela 2014. godine, što ne može biti prepreka da ulazi u druge zemlje EU. Stvarni razlog onemogućavanja ulaska je, smatra Dugin, pokušaj provociranja političkog skandala, dok je glavni cilj komplikovanje rusko-grčkih odnosa u periodu važnih datuma - proslave milenijuma boravka ruskog monaštva na Svetoj Gori - mističnom centru isihastičke tradicije celog pravoslavnog sveta. U stvari sam krenuo na Svetu goru.
"Posebno je simbolično da je došlo do deportacije ukratko pre posete Svetoj Gori Predsednika Rusije Vladimira Putina i Patrijarha Ruske pravoslavne crkve Gospodina Kirila. Uoči velikog događaja - susreta između patrijarha i ruskog predsednika na Svetoj gori - EU je pokrenula složenu političku intrigu koja će se verovatno i dalje razvijati. Što se tiče grčke policije, nemam primedbe: obavljali su svoju dužnost, čije značenje, bojim se,  verovatno ne razumeju", napisao je Dugin. Aleksandar Dugin zaključuje da je EU pokušala da upetlja u sukob dva pravoslavna naroda, ali da to nikada neće uspeti zbog prijateljstva Rusa i Grka, koje ujedinjuje zajednička istorija i hrišćanstvo. "Nijedna politička intriga, koja uvek potiče iz istog izvora - od neprijatelja ljudskog roda - neće moći da nas uništi", podvukao je veliki ruski filozof i politikolog. Izvor: katehon.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA