Najnovije

PAKAO U NAJAVI! BAGDAD ŠALJE VOJSKU NA GRANICU! Turska i Iran pokrenuli napad na Kurde u Iraku! (MAPA)

Iz Bagdada su poručili kako su pojačanja iračke vojske poslata na granicu sa Turskom kako bi se sprečilo dalje upadanje turskih snaga na teritoriju Iraka.

Kurdi (Foto: Jutjub)

Pre dve nedelje Turska je pokrenula veliku operaciju protiv PKK-a (Radnička partija Kurdistana) na prostoru severnog Iraka. Osim vazdušnih udara uključene su i kopnene snage.

Kako Bagdad misli da zaustavi turski prodor za severa?

Teško je očekivati da bi iračka vojska krenula u direktnu konfrontaciju sa turskom vojskom. Naime, ovo svakako nije prvi upad turskih snaga na teritoriju Iraka - Turska već godinama operiše na ovom prostoru, a kurdski izvori navode kako Turska ima i više ilegalnih vojnih baza na prostoru severnog Iraka.

(Mapa trenutne situacije, foto: liveuamap. com)

Iz Iraka navode kako u turskim vazdušnim udarima ginu i irački civili. Postoje određene indicije da Turska operaciju sprovodi uz koordinaciju s Iranom. Bagdad je pozvao i turske i iranske diplomate na razgovor kako bi protestovali protiv udara na kurdske snage.

Iz Bagdada navode kako iranska vojska artiljerijom udara na kurdske položaje unutar iračke teritorije. Naime, tamo se nalaze uporišta grupe koja se zove Demokratska stranka Iranskog Kurdistana.

Reč je o separatističkoj organizaciji koju Iran smatra terorističkom (baš kao što i Turska smatra PKK).

Pogledajte i vesti sa ostalih delova sirijskog ratišta.

Snage "Ansaralaha" objavile su u petak da su njihovi avioni ciljali više područja u južnoj Saudijskoj Arabiji. Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Alo/advance. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA