Najnovije

Pet Trampovih bombi koje će tek eksplodirati: Ovo Amerikanci ne znaju o svom predsedniku

Za skoro četiri godine predsedavanja Donalda Trampa Amerikanci su saznali toliko toga o svom, najčešće šokantno transparetnom, predsedniku. Postavlja se pitanje - šta je to što još ne znaju?

Tramp (Foto: flickr. com)

Od samog početka njegove vladavine, Amerikanci znaju da Tramp veruje da je njegov prvi državni tužilac bio opasan idiot. Isto toliko dugo znaju da njegovi prvi državni i odbrambeni sekretari to isto misle o Trampu.

Znaju da su neki savetnici toliko zabrinuti da bi predsednik mogao da uradi nešto impulsivno ili nepromišljeno, da se dešavalo da se ušunjaju u Ovalnu dobu i ukradu parire sa njegovog stola.

Znaju, jer je to bivši savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton otkrio u svojoj knjizi, da je Tramp zamolio kineskog autokratu da mu pomogne u kampanji za reizbor i da je turskom autokrati pomogao da zatvori međunarodni krivični slučaj koji mu je zadavao glavobolje.

Znaju da je njihov predsednik često uznemiren i da besane noći provodi žaleći se na svoje neprijatelje ili tugujući zbog toga što ga nedovoljno hvale. To znaju jer Tramp kompulsivno u stvarnom vremenu na Tviteru objavljuje vlastiti misaoni tok.

Svi američki predsednici balansirali su između herojske slike koju žele da projektuju u svet i prljave, haotične, kompromitovane svakodnevice u Beloj kući. Potpuno razumevanje bilo kog predsedavanja velika je zagonetka, ali nikada dosad nije bilo toliko rastavljenih delova slagalice istovremeno.

"Politiko" je uz pomoć analitičara sastavio listu od pet stvari koje Amerikanci još ne znaju o svom predsedniku. Nijedna od ovih bombi još nije eksplodirala, ali je pitanje trenutka kada će.

Predsednički poslovi i poslovi predsednika

Istoričari koji će u budućnosti rekonstruisati Trampovu eru moraće da se pozabave i njegovim privatnim poslovima, ali će u današnjoj dnevnoj štampi naći manje podataka nego što bi trebalo.

Tramp je izabran za predsednika na osnovu svog imidža majstora biznisa koji je izgradio poslovnu imperiju. Međutim, nije održao svoje obećanje iz 2016. godine da će objaviti koliko porez plaća, kao što je to učinio svaki predsednički kandidat u modernoj eri.

"NJujork tajms" se detaljno bavio o poreskom istorijom porodice Tramp i dubokom i složenom vezom predsednika sa Dojče bankom. Međutim, pitanja o tačnoj veličini Trampovog bogatstva, njegovim poslovima u inostranstvu i u kojoj meri su prihodi njegovin privatnih poslova povećani tokom njegovog mandata - ostala su otvorena.

Da bi se dobila potpuna slika i istorijski kontekst zbog čega je to problematično, treba uzeti u obzir da je nezavisni tužilac tokom većeg dela mandata Bila Klintona istraživao njegove relativno male poslovne malverzacije koje su se događale deceniju pre njegovog dolaska u Vašington.

Ruska misterija

Tužilac Robert Maler nije uspeo dokaže zaveru koju je Tramp skovao sa Rusijom kako bi pobedio na izborima. Ali to nikako ne znači da su optužbe o ruskom uplitanju u američki izborni proces "lažne", kako to Tramp kaže. Naprotiv, one su ključna linija koju treba dokučiti kako bi se razumeo odnos Trampa sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Jednog dana, baš kao što se dogodilo sa kubanskom raketnom krizom, pojaviće se ruski dokumenti koji će objasniti zašto su Rusi hakovali mejlove i širili propagandu na društvenim mrežama kako bi Tramp pobedio Hilari Klinton 2016. godine. Ili zašto je, nakon što je izabran, Tramp izbacio beležnike Bele kuće sa njegovog sastanka sa Putinom.

Tada će se, možda, razumeti i zašto je Tramp toliko opsednut Putinom i zašto se čini da očajnički želi njegovo odobravanje.

Pravi unutrašnji krug

U raznim knjigama i novinarskim člancima otkriveno je da su njegovi najbliži saradnici Trampa nazivali "idiotom" (bivši šef osoblja DŽon Keli i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster), "moron", (bivši državni sekretar Rek Tilerson), "jedanaestogodišnjakom" (bivši pomoćnik Stiv Benon), ili su ocenili da je njegovo razumevanje geopolitike na nivou "petog ili šestog razreda" (bivši ministar odbrane DŽejms Matis).

Ali evo za koga se ne zna šta misli o Trampu - bivše supruge, sadašnja supruga, deca ili čak kućno osoblje koje je imalo prilike da ga posmatra u intimnom okruženju.

Novinarka "Vašington posta" Meri DŽordan ovog meseca je objavila autobiografiju Melanije Tramp "Umetnost njenog posla". Knjiga je naglasila koliko se malo zna o Trampovim ličnim odnosima, njihovoj dinamici i o tome ko je zapravo predsednik kada nije na televiziji ili na Tviteru. Svi znaju da su njegova ćerka Ivanka Tramp i njen suprug DŽared Kušner uticajni i moćni, ali se gotovo ništa ne zna o njihovim interakcijama sa predsednikom.

DŽordanova je rekla da ju je iznenadilo to koliko vremena Tramp provodi sam, bez „pravih prijatelja“. Odnosi koje on gaji često su zaštićeni nizom pravnih sporazuma ili finansijskim podsticajima. DŽordanova se prisetila kako je jednom kontaktirala člana Trampove porodice i da se ta osoba "tresla kao prut" iz straha da će se otkriti da je bila izvor.

Tišina retko traje zauvek, pogotovo kada predsednik ode sa funkcije ili sa ovog sveta, a ono što se tada otkrije biće dragoceno za razumevanje predsednika koji je šokantno transparentan u nekim stvarima i krajnje zatvoren u drugim.

Kad dokumena progovore

U savremenoj politici vodi se mnogo evidencija, zbog čega su moderni predsednici često naporno radili da bi ta dokumenta ostala tajna što je duže moguće. Jednom kada se otvore, ispričaće mnoge priče.

Sa kim se Tramp sastaje i razgovara telefonom? Ovo bi moglo da rasvetli jednu od glavnih misterija Trampove ere, a to su stvarni odnosi anti-establišment predsednika sa republikanskim organizacijama i korporativnim liderima koji, javno ili privatno, priznaju da ga preziru.

Kakva je uloga potpredsednika Majka Pensa, koji nikada ne izražava ništa osim slepe podrška Trampu i šta se može saznati o njegovim stvarnim stavovima?

Da li su visoki zvaničnici koji su jasno stavili do znanja da Trampa smatraju, najblaže rečeno, nekvalifikovanim ikada preduzeli korake ka njegovom impičmentu?

Da li su Amerika i svet ikada bili bliže impulsivnoj vojnoj akciji nego što je to zvanično obelodanjeno?

Zdravstveno stanje

Ako je Trampovo zdravstveno stanje više zabrinjavajuće nego što to otkrivaju službene izjave, on ne bi bio prvi predsednik sa kojim je to slučaj. Istoričarima je istraživanje fizičkog i mentalnog zdravlja predsednika često bila polazna tačka.

Zašto je Tramp nenajavljeno posetio u medicinski centar "Valter Rid Armi" u novembru prošle godine? Zašto je Trampu drhtala ruka kada je pio vodu i zašto je delovao nestabilno prilikom silaska niz rampu Vest Pointu ovog meseca?

Američka vlada ima plan za zombi apokalipsu! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA