Najnovije

ŠEŠELJ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE: Predsednik drži svu vlast i on je odgovoran za stanje u Srbiji! Nardoni bunt je opravdan! (VIDEO)

Vojislav Šešelj je 9. juli 2020. godine, konferenciju za novinare započeo rečima: "Dame i gospodo, u utorak, 7. jula, održana je sednica Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke. Na toj sednici je bilo određenih kadrovskih promena, a ja vas obaveštavam da je danas ovde sa nama novoizabrani predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke, Đurađ Jakšić. Đurađ Jakšić je inače predsednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke za Novi Sad i pokrajinski poslanik u Skupštini Vojvodine."

Konferencija za novinare (Foto: SRS)

Nastavio je da Srpska radikalna stranka smatra da je veliki revolt građana Srbije opravdan i da se taj revolt izražava kroz protestne skupove u najvećim srpskim gradovima. Napomenuo je da su oni protiv upotrebe nasilja u političkim sukobima. Kako kažu izražavaju  saosećanje sa policajcima koji su ranjeni u tim uličnim sukobima u Beogradu u protekla dva dana, ali i sa građanima koji su povređeni u policijskom nasilju. Naravno, deo primenjenog policijskog nasilja bio je opravdan, tamo gde se vrše napadi na policiju, gde se ruši državna imovina, ali je došlo i do prekoračenja upotrebe sile. Ne može se ničim opravdati kad policija tuče čoveka koji već leži na zemlji, kad prilazi ljudima koji sede u parku pa ih tuče ili kad tuče ljude koji sede u uličnoj bašti nekog restorana, dižu ruke u znak da nemaju agresivnih namera, a oni udaraju palicama po njima.

Zbog tog prekoračenja policijskog nasilja do kojeg je došlo treba prvenstveno da odgovara ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, iako je on sada na privremenoj funkciji, pošto su novi izbori završeni. NJega treba ukloniti odmah sa te funkcije i imenovati vršioca dužnosti do postavljanja novog ministra, smatra on.

Onaj ko je totalno odgovoran za sve loše što se dešava u Srbiji je onaj koji totalno drži vlast u svojim rukama, a to je trenutno Aleksandar Vučić, naglasio je Šešelj.

Po njima vlast je napravila dve teške greške, pokazala je smetenost, smotanost, nevešta je bila u svom odgovoru na izazove koje je donela epidemija virusa korona. Nije bila najgora u tom pogledu u odnosu na neke druge  režime u svetu, ali je napravila dosta grešaka. Prvo je nekad maltretirala građane određenim zabranama preko svake mere, a onda pred same izbore omogućila i sportske susrete sa 25.000 gledalaca i pokazala neobuzdanu masovnu radost prilikom proglašenja izbornih rezultata, na stranu to što ti izborni rezultati nisu odgovarali narodnoj volji.

Oni smatraju da stručnjaci treba da odlučuju o merama koje će se preduzimati i da to budu ozbiljni stručnjaci (već su se neki dokazali kao ozbiljni, a ne kao prevaranti i hohštapleri poput onih koji su tvrdili da je ovo najsmešniji virus na svetu), a da vlast sprovodi samo ono što je zaista nužno kao ograničenje ljudskih sloboda i prava, a ne da  proglašava policijski čas i neka druga ograničenja koja iritiraju ljude, a zapravo ne doprinose, u pravom smislu reči, borbi protiv epidemije.

Lider radikala smatra da upravo održane republičke izbore treba odmah poništiti. Nije bilo ni sednice Republičke izborne komisije u ponedeljak, koja bi proglasila izborne rezultate. Rezultati su proglašeni a da uopšte sednica nije održana. Kao, kontaktirali su sa nekim članovima Republičke izborne komisije putem mejla. Mi imamo pet članova Republičke izborne komisije, što članova, što njihovih zamenika, tri u stalnom sastavu, dva na koje smo dobili pravo podnošenjem izborne liste, niko od njih nije dobio poziv za bilo kakvu sednicu Republičke izborne komisije. Ako nije zasedala Republička izborna komisija, onda nema izveštaja. Ne može izveštaj da napravi grupa naprednjaka, imejlom da kontaktira sa nekoliko svojih istomišljenika koji će potvrditi da se slažu šta god bilo u tom izveštaju.

Šešelj tvrdi da su i mnoge druge nepravilnosti uočene. Najčešće je zapisnike sa biračkih mesta potpisivao samo po jedan član biračkog odbora, i to uvek iz Srpske napredne stranke, drugi su ignorisani, drugi su sprečavani da vrše kontrolu. Najavljena je obuka instruktora pre raspisivanja izbora, ogromne pare su tu potrošene, a instruktori nisu ništa obučeni. Nikada nije bio veći broj izbornih nepravilnosti.

Srpska radikalna stranka poručuje da se borila preko svojih predstavnika u Republičkoj izbornoj komisiji, ali oni su ostajali usamljeni kad god bi ukazivali na neke nepravilnosti. Četrnaest izbornih lista je stavljeno na glasački listić, a da nisu ispunjavale uslove, da su im naprednjaci sakupljali potpise. I  tu su takođe ogromne nepravilnosti vršene.

Na Kosovu i Metohiji održani su izbori bez članova biračkih odbora iz proširenog sastava, glasački listići nisu brojani na licu mesta nego su voženi u unutrašnjost Republike Srbije i tamo noćili ko zna u čijim rukama da bi, kao, sutradan bili prebrojavani. Veliki je broj tih nepravilnosti. Oni su upravo u toku izrade elaborata koji će podneti uz zahtev Ustavnom sudu da se izbori ponište.

Pita se koje bi sad bilo jedino regularno rešenje iole saglasno sa Ustavom? Smatraju da treba da se sastane postojeća Narodna skupština, da dvotrećinskom većinom glasova donese ustavni zakon kojim će se produžiti njen mandat, na primer do decembra meseca, da bi se u decembru ponovo održali izbori na regularan način, da se do tada isprave svi nedostaci, da se spreči potkupljivanje biračkog tela, da se spreči podela poklona u nezanemarljivoj vrednosti biračima, da se spreče ucene onih koji su zaposleni na određeno vreme da moraju glasati za naprednjake, da se proverava za koga je ko glasao, da se snimaju glasački listići i tako dalje. Sve to mora strogo da se zabrani, odlučan je.

Šešelj je rekao da imamo, na primer, slučaj u Hrtkovcima, gde su njegovi saradnici iz tima za pomaganje Šešeljeve odbrane pred Haškim tribunalom napravili negde od oktobra meseca pa donedavno 700 intervjua sa građanima Hrtkovaca. Mi smo tih 700 intervjua objavili u pet knjiga na po 1.000 strana, 700 tih knjiga smo podelili građanima Hrtkovaca koji su dali intervjue. Svako je dobio onu knjigu u kojoj je objavljen njegov intervju. Na to su reagovali naprednjaci i počeli da dele televizore i druge tehničke aparate, nema šta nije deljeno. Pa kakva je to izborna kampanja? Štampani materijal, knjige, novine, prospekti, leci, to se svuda u svetu deli, a niko ne podmićuje birače tako što im poklanja televizore, veš-mašine, frižidere ili bilo šta drugo i što im da novac. Pojave se naši kontrolori na biračkom mestu pa ih zezaju naprednjaci, kažu – Vi radite danas za 1.000 ili 1.500 dinara, a mi smo dobili po 50 evra ili 5.000 dinara. I te se stvari dešavaju, naglasio je predsednik SRS-a.

Vučić je stao iza svih tih nepravilnosti i busa se u prsa postignutim rezultatima, objasnio je Vojislav Šešelj na konferenciji. U demokratiji ovakvi rezultati nisu mogući, da samo jedna stranka, ili formalno tri stranke koje su na vlasti ili uz vlast, uđu u parlament: Šapićeva stranka, koji je pre izbora sa Vučićem sklopio sporazum da ga progura u parlament ili socijalisti, koji su još uvek na vlasti. Gde to može u svetu? U demokratskom svetu to ne može! Jasno je rekao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Ovaj saziv Narodne skupštine nije demokratski izabran, nastavio je, nije na regularan način izabran i on nema legitimitet. Legitimitet svih ostalih organa vlasti u tesnoj je sprezi sa legitimitetom Narodne skupštine ili na taj način što Narodna skupština bira druge organe  izvršne i sudske vlasti, ili na taj način što predsednik Republike, koji se ipak bira direktno, zavisi od volje Narodne skupštine, a Narodna skupština ne sme da mu se potčinjava.

Imamo slučaj da je sada sva vlast u rukama Aleksandra Vučića. Aleksandar Vučić je imao ogroman politički autoritet, to niko ne spori, ali njegov autoritet se ubrzano topi utoliko što njegova vlast postaje autoritarna, nedemokratska. Jedno je imati politički autoritet, a drugo je služiti se autoritarnim metodama. Autoritarne metode su daleko od svake demokratije, od parlamentarne demokratije, ukazuje Šešelj.

Tvrdi da moraju sačuvati demokratski parlamentarizam u Srbiji, a on se može sačuvati samo ako se republički izbori ponove. Naravno, potrebno je ponoviti i ostale izbore, i pokrajinske i gradske i opštinske. Ali da se ne bi sad opet to pretrpavalo i da ne bi bio džumbus oko toga, spremni smo da se istim ustavnim zakonom ti izbori pomere za 2022. godinu, kad i tako moraju da se drže predsednički. Dakle, urgentni su ponovljeni republički, parlamentarni izbori, a ovi drugi izbori mogli bi i da sačekaju, da budu uz predsedničke.

Dok se čeka taj termin održavanja izbora, mora da se prečešlja još jednom izborno zakonodavstvo. Vidite šta su radili, upitao je Šešelj, pred same izbore, u toku kampanje menjali su zakon, pa su uveli da se manjinskim listama, osim toga što su privilegovane pa imaju prirodni cenzus, dodaje 35 posto glasova na ono već osvojeno.

Nastavio je, umesto da notari overavaju potpise, ili bar sudski činovnici, kako je bilo ranije, sudski pisari, to je sad  pravo dato opštinskim službenicima, a oni su potpis proveravali  bez prisustva građanina koji potpisuje. Oni su na osnovu spiskova iz centara za socijalnu pomoć ili zdravstvenih institucija, zdravstvenih kartona ili bog te pita na koji način dolazili do osnovnih podataka i potpisivali, overavali potpise, navodne potpise.

Ne može 14 veštačkih stranaka da se uvali na glasački listić kako bi svaka od njih dobila određeni broj glasova ispod cenzusa, a to se onda prelivalo posle izbora najviše u kutiju pobedničke stranke, izjavio je on.

Ovo je bila Pirova pobeda Srpske napredne stranke. Posle ovoga, kola Srpske napredne stranke ubrzano će ići nizbrdo. Vučić je trebalo da shvati, čim ga je pohvalio američki ambasador u intervjuu „Politici” što je preuzeo toliku kontrolu vlasti, da ta pohvala vredi kao poljubac zvečarke u nos, u oko, u uvo ili u usta. To znači – e, sad imaš svu vlast u svojim rukama. Baš nas briga za demokratiju u Srbiji, sad imaš da izvršavaš sve što ti naložimo. Ranije je mogao da se izgovara – ne da opozicija, ne da ovaj faktor, ne da onaj.

Što se tiče revolta na beogradskim ulicama, ponavljam, protiv smo nasilja i apelujem na te mlade ljude da ne učestvuju u sukobima, da izbegavaju sukobe, a da su to većinom ljudi čiste duše, neiskvarenih namera, govori i činjenica da su se svi prozapadni opozicioni lideri, koji su hteli da iskoriste njihovo okupljanje, loše proveli, i Dragan Đilas i Sergej Trifunović i Boško Obradović, a čujem i za Borisa Tadića da su mu psovali majku izdajničku kad se pojavio na trenutak tamo.

Kaže da ne isključuje mogućnost da ima i nekih grupica provokatora koje je režim tamo ubacio, jer postavlja se pitanje kome ovo nasilje najviše odgovara. Ovo nasilje najviše odgovara režimu, ne odgovara građanima Srbije, ne odgovara tim mladim demonstrantima na beogradskim ulicama, nego samo režimu. Režim može sad da vodi kampanju protiv nasilja do mile volje da bi se zaboravili drugi problemi koji nas tište, i epidemija i nelegitimna Narodna skupština i sva ostala moguća iznenađenja koja Vučićeva vlast sprema i zbog čega je Vučiću posebno bilo stalo da na protivpravan način ukloni srpske radikale iz Narodne skupštine.

Vojislav Šešelj apeluje na mlade ljude da izbegavaju sukobe, da se ne tuku sa srpskom policijom. Apeluje i na srpske policajce da budu strpljiviji, iako su mnogi do sad pokazali veliko strpljenje, da se ne koriste tolike količine suzavca. Celi centar Beograda nije mogao da diše satima. U Beogradu je mnogo starih ljudi kojima taj suzavac najviše smeta, smeta i astmatičarima. Rerkao je da u jednom trenutku je i pomislio da se tamo pojavi. Ali kaže da ima astmu, ne može da podnese suzavac, a  s druge strane, ne bi se pojavljivao i da ne bi smetao tim ljudima koji imaju čiste namere, da se ne bi nazvalo da neka stranka zloupotrebljava taj skup, tvrdi on.

Skup je izbio, po njegovom mišljenju, spontano. Govori se o učešću nekih stranih službi, naglasio je. Strane službe neprekidno deluju u Beogradu, ali b kaže da režim sad veštački izaziva sukob sa Rusijom. Već smo imali jednu veštačku aferu kad je ruski diplomata optužen za špijunažu, bilo je to pre nekoliko meseci, kad su, srpski radikali, takođe oštro reagovali u Narodnoj skupštini. I evo, sad se dešava da su našli jednu Ruskinju koja se izjasnila protiv diktature, i Jeljcinove nekadašnje diktature u svojoj zemlji i ove sadašnje, za koju ona smatra da postoji u Srbiji i odmah su je predstavili kao da je ona zastupnik zapravo zvanične Rusije. Predstavljaju i neke opozicione lidere kao predstavnike Rusije: ovoga, je li se Nemanja Đorđević zove ovaj, onda ovoga Srđana Nogu i Boška Obradovića, upitao je Vojislav šešelj. Po njegovom mišljenju, oni nikad nisu bili predstavnici ruske politike, niti sprovode naloge bilo koje ruske službe, u to je kako kaže ubeđen. Odavno se Boško Obradović orijentisao na američku stranu, što je i dokazao u televizijskom duelu s njim, po rečima vođe radikala.

Po Vojislavu Šešelju, Nemanja Đorđević je najbliži saradnik Dragana Đilasa. Kaže da je uvek bio prozapadni, izrazito antiruski usmeren, a onaj nesrećnik Srđan Nogo, kako ga je nazvao Šešelj, on zapravo nije ničiji, nije ni sasvim svoj. On je za bolničko psihijatrijsko lečenje i ništa drugo.

Sa rečima “Hvala vam što ste došli na našu konferenciju”, završio je govor predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Vojska odbila naređenje Vučića da se sukobi sa narodom! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube