Najnovije

Teroristi spremaju provokacije u Idlibu

Ekstremisti terorističke organizacije „Hadžat Tahrir aš-Šam“ planiraju provokacije u Idlibu, u Siriji, s ciljem da optuže Damask za primenu hemijskog oružja, saopštio je rukovodilac ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, kontraadmiral Aleksandar Ščerbicki.

Teroristi u Idlibu (Foto: Jutjub)

„Prema informacijama koje je dobio Centar pripadnici terorističke organizacije ‘Hadžat Tahrir aš-Šam’ planiraju provokacije kod naselja Sfuhon, Fatira i Flajfel, u provinciji Idlib, a cilj je da optuže vladine snage za primenu hemijskog oružja“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, teroristi ove organizacije, koja je u Rusiji zabranjena, već su pripremili 15 eksplozivnih naprava ručne izrade, koje su natopljene nepoznatim otrovnim supstancama napravljenim u laboratoriji u gradu Sarmada.

Dogovori o Idlibu

Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe Hadžat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Rusija i Kina uložile veto na važnu rezoluciju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA