Najnovije

"PRIMAMLJIVE METE ZA PROTIVNIKE" AMERI U STRAHU PRIZNALI: Nemamo čime da zaštitimo naše satelite, Rusi mogu da ih unište!

Amerika pokušava da dovede u red svoj kosmički sistem, jer nije ništa uspešnija od konkurentskih istraživanja u kosmosu, što predstavlja opasnost po njenu nacionalnu bezbednost.

Ilustracija (Foto: pixabay/ Pravda)

Posle događaja u kome je Moskva optužena da je testirala oružje protiv satelita, u Americi su rešili da se ozbiljno posvete ovoj temi, piše „The Hill“.

Amerikanci smatraju da novi ruski sistemi mogu da unište satelite, koji se nalaze blizu zemljine orbite. Oni, očigledno, zaostaju za Rusijom, pa se zato pretenzije upućuju na njenu adresu. Kako navodi list, američki general-pukovnik Devid Deptula je predložio Vašingtonu da „pogleda istini u oči“. Smatra da Amerika mora da ima odrešene ruke kako bi obuzdavala ili uništila potencijalne protivnike na zemljinoj orbiti. Međutim, taj se plan neće ostvariti.

Radi se o tome što je proizvodnja američkih satelita vezana za nacionalnu bezbednost, a ona prilično zaostaje, kako konstatuje američki general.

Mnogi sistemi su nastali još u vreme „hladnog rata“, zastareli su i nisu pogodni za današnju strategiju.

Isto mišljenje ima i general i načelnik strateške komande oružanih snaga Amerike DŽon Hajten.

On smatra da njihovi sateliti sada predstavljaju „primamljive mete“ za protivnike, a ako oni budu uništeni, proći će desetine godina da se zamene.

Deptula navodi ključne probleme koje bi trebalo rešiti, a pre svega finansiranje kosmičkih snaga. Prema generalovom mišljenju suma koju je izdvojila Bela kuća, a to je 15,5 milijardi dolara, nije dovoljna da se adekvatno odgovori pretnjama. Treba ukinuti ograničenja koja se tiču povećanja personala, jer kosmičkim snagama nedostaju specijalisti. Potrebno je i objediniti sve strukture koje su povezane sa kosmičkim programom. Prema mišljenju generala, ako Vašington čeka da Rusija i Kina ojačaju svoje snage u kosmosu, to će ga skupo koštati.

Poznato šta se dešavalo uoči razorne eksplozije u Bejrutu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA