Najnovije

CNN: Veliko interesovanje za rusku vakcinu protiv koronavirusa nazvanu "Sputnjik-V"

Dvadeset država širom sveta zatražilo je više od milijardu doza novoprihvaćene ruske vakcine protiv koronavirusa, izjavio je šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).

Vakcina (Foto: pixabay. com)

Vakcina je dobila naziv "Sputnik-V" - kao asocijacija na prvi lansirani satelit na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957.

"Primetili smo veliko interesovanje za rusku vakcinu koju je razvio Institut Gamalej. Štaviše, primili smo preliminarne prijave za preko milijardu doza vakcine iz 20 zemalja", izjavio je šef RDIF-a Kiril Dmitriev.

"Zajedno sa stranim partnerima, već smo spremni da proizvodimo više od 500 miliona doza vakcine godišnje u pet zemalja, a plan je da još više povećamo proizvodne kapacitete", rekao je Dimitriev i dodao:

"Do sada su zemlje Latinske Amerike, Bliskog Istoka i Azije pokazale najveće interesovanje za vakcinu, a mi ćemo uskoro završiti niz ugovora o kupovini vakcine."

Ruska vakcina tek treba da prođe ključnu fazu testiranja faze 3.

Dmitriev je rekao da će se ispitivanja sprovoditi u inostranstvu.

"Već smo postigli sporazume o sprovođenju relevantnih ispitivanja vakcine sa partnerima iz UAE, Saudijske Arabije i brojnih drugih zemalja", rekao je.

Dmitriev se osvrnuo i na kritike vakcine i nedostatak testiranja i ispitivanja.

"Koordinirani i pažljivo orkestrirani medijski napadi na rusku vakcinu pokušali su da diskredituju i prikriju ispravnost ruskog pristupa razvoju leka", rekao je Dimitriev.

Pročitajte OVDE   zašto Lukašenko ne veruje da će biti svrgnut.

Izvor: N1/CNN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA