Najnovije

Novosadski poslanici u Skupštini Srbije: Od anonimusa do gradonačelnika

Među 250 poslanika u Skupštini Srbije njih 10 prijavilo je da im je adresa stanovanja u Novom Sadu.

Skupština Srbije (Foto: parlament.gov.rs)

Neki od njih su poznati javnosti, ali tu su i "politički anonimusi", koji će po prvi put uživati u povlasticama koje donosi poslanički mandat. 
 
Miloš Vučević (1974)
 
Gradonačelnik Novog Sada svakako je jedno od najpoznatijih lica Novosađanima, kada su u pitanju oni koji su dobili mandat u Skupštini Srbije. Polaganjem zakletve započeo je svoj prvi mandat kao narodni poslanik, naravno, na listi Srpske napredne stranke.
 
Ipak, Vučević je poznat i široj javnosti Srbije kao neko ko figurira za funkciju premijera, a ukoliko ne to, onda kao političar kojem je namenjeno neko od ministarstava. 
 
Vučević je, inače, potpredsenik SNS, a trenutno završava svoj drugi mandat kao gradonačelnik Novog Sada. Pre nego što mu je politika donela nove uloge, radio je u advokatskoj kancelariji svoga oca Zorana Vučevića, nekadašnjeg predsednika Skupštine Novog Sada. 

Kako je pisao KRIK, protiv njega su se vodila dva postupka. Prekršajni sud u Novom Sadu ga je novčano kaznio zbog kršenja Zakona o budžetskom sistemu, dok mu je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla upozorenje zbog neprijavljivanja imovine.

Vučević važi i za osobu koja ima uticaj na FK Vojvodina, a sada već bivši predsednik kluba Vojislav Gajić rekao je jednom prilikom da "za to što je on ovde (na mestu predsednika FKV), zaslužan je gradonačelnik Vučević". 
 
Gradonačelnik Novog Sada navodio se i kao osnivač "Megdan fighting-a", borilačkog događaja koji organizuje Aleksa Balašević, sin Đorđa Balaševića.
 
Maja Gojković (1963)
 
Bivša gradonačelnica Novog Sada ima više poslaničkog iskustva od svog stranačkog kolege. Kao i Vučević, i ona je radila u porodičnoj advokatskoj kancelariji.
 
U politiku je ušla devedesetih godina prošlog veka, bila je ministarka bez portfelja, potpredsednica Vlade SRJ, gradonačelnica Novog Sada, a od 2012. je poslanica u Skupštini Srbije, čija je bila predsednica.
 
Maja Gojković, osim poslaničke plate, mesečno dobija i 47.000 kao predsednica Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost. Agenciji je prijavila dva stana i "pežo 508". Ipak, kako je pokazalo istraživanje KRIK-a, u vlasništvu porodice Gojković se nalazi mnogo više nekretnina. Samo na njenu majku se vodi 21 nekretnina, među kojima su stanovi, kuće, od kojih su neke nelegalizovane, garaža, pomoćni objekti, zemljišta, voćnjaci, vinogradi…

Bila je predsednica Odbora za prava deteta i šef stalnih delegacija u Interparlamentarnoj uniji i Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, navodi se na platformi Otvoreni parlament. Bila je suvlasnica preduzeća "Velika Srbija", registrovanog u Zemunu, koje vode članovi SRS.
 
Igor Bečić (1971)
 
Ovaj magistar industrijskog menadžmenta, rođen u Ravnom Selu, ima 23 godine poslaničkog iskustva. U njegovoj biografiji navodi se da je diplomirao 2005. godine na privatnom fakultetu, kada je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Bivši radikal je u SNS od osnivanja partije, a najpre je bio predsednik Opštinskog odbora u Vrbasu.
 
Bečić je prešao put od konduktera do diplomiranog ekonomiste. Radio je u "Bačkatransu" kao linijski kontrolor i kondukter, potom je bio komercijalista u JP "Vrbas", gde je bio i šef saobraćaja, kao i komercijalni direktor, navodi se u biografiji na Otvorenom parlamentu.
 
Osim poslaničke plate, mesečno prima i 130.000 dinara u Srbijagasu. Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavio da ima trosobnu kuću, kućerak od 28 kvadrata, pomoćni objekat, njivu i građevinsko zemljište.

Prema bazi podataka koju je objavio CINS, Bečiću je za njegov poslanički rad tokom protekle četiri godine isplaćeno 4,5 miliona dinara.
 
Pre pet godina je izjavio kako u posetu Skupštini dolazi predsednik Italije "Đorđo Mortadela", iako je njegovo pravo ime Serđo Matarela.
 
Anamarija Viček (1973)
 
Viček će biti poslanica i u novom sazivu Skupštine Srbije. Kao logoped - defektolog obrazovala se na Fakultetu za defektologiju "Gustav Barci" i Univerzitetu "Etveš Lorand" u Budimpešti.
 
Sekretarka je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a zadužena je za preduniverzitetsko obrazovanje i inkluziju. 
 
Od ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prima platu od 84.000, kao i nadoknadu za odvojeni život od 46.000. Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavila da na mesečnom nivou kao predsednica Upravnog odbora Studentskog doma "Evropa" prima 2.900 dinara. Takođe, ona je suvlasnica Fondacije "Evropa".

U 2016. godini za pokrivanje njenih poslaničkih obaveza isplaćeno je 683.000 dinara.
 
Žarko Mićin (1982)
 
Ovaj advokat je narodni poslanik od 2014. godine. Ima bogato poslovno iskustvo, pa je tako radio u International Business Investment i NS Investu. Bio je izvršni direktor Zavoda za izgradnju grada. 
 
Bio je i direktor Spensa, kao i predsednik Upravnog odobra Kopernikus Hotela, ali i zastupnik DŽudo i sambo kluba Borac. 
 
Rad ovog poslanika Srpske napredne stranke koštao je državu više od 5,8 miliona dinara, pokazuje CINS-ova baza.

Agenciji je prijavio da poseduje dva stana u kojima ima polovinu vlasništva, kao i automobil "škoda superb" 2015. godište.
 
Biljana Pantić Pilja (1983)
 
Advokatica iz Novog Sada nekada je bila predsednica Mesnog odobra Bistrica SNS. Narodna poslanica je od 2012. godine. 
 
Pantić Pilja se navodi kao jedan od advokata koji radi u okviru Advokatske kancelarije "Vučević", porodične kancelarije gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.
 
Ona je inače u periodu od 2016. do 2020. bila kadar naprednjaka iz Novog Sada sa najvišim troškovima u Skupštini Srbije, te je za njen rad iz budžeta izdvojeno 8,1 milion dinara.

Bila je predsednica Saveta za društvene delatnosti i članica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za evropske integracije, Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.
 
Gojko Palalić (1988) 
 
Gojko Palalić je jedan od novih poslanika koji nije poznat ni novosadskoj javnosti. Ovaj inženjer životne sredine u Skupštini će sedeti među poslanicima Srpske napredne stranke. 
 
Rođen je u Novom Sadu 1988. godine, a završio je osnovne i master studije na Fakultetu tehničkih nauka. 

"Kao dugogodišnji aktivan član Srpske napredne stranke učestvuje u osmišljavanju i realizaciji omladinskih akcija i teži konstantnom usavršavanju kako na stručnom, tako i na političkom planu", navodi se u njegovoj biografiji.
 
Na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine navodi se i kao mlađi savetnik.
 
Milan Radin (1988)
 
Radin je još jedan od "mladih lavova" Srpske napredne stranke. Po obrazovanju je master biznis administracije.
 
Tridesetdvogodišnjak je član Nadzornog odbora "Novosadskog sajma", a član je i Upravnog odbora Fondacije "Svetozar Miletić". 

Bio je zastupnik "Male mlekare" iz Čuruga, kao i "Kogitatum centra".
 
Predrag Rajić (1987)
 
Predraga Rajića i Milana Radina, osim Srpske napredne stranke, povezuje i Fondacija "Svetozar Miletić" u kojoj su obojica članovi Upravnog odbora.
 
Rajić je rođen u Vrbasu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. Tokom 2009. godine, kako navodi u svojoj biografiji, boravio je na Univerzitetu "Kraljica Meri" u Londonu.
 
Radio je u jednoj novosadskoj advokatskoj kancelariji, a tokom 2014. obavljao je i praksu u Sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Vodio je predavanja u novosadskom "Američkom kutku", a njegov program je proglašen za najbolji u 2016. 

Bio je angažovan i u pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a učestvovao je i na IPA projektima prekogranične saradnje.
 
Portparol je Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada. Govori engleski, mađarski i ruski jezik. 
 
Željko Tomić (1965)
 
Nekadašnji član Demokratske stranke Srbije ponovo se vraća u Narodni parlament, ali ovog puta kao poslanik Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića.
 
Tomić je bio u DSS-u od osnivanja stranke. Po zanimanju je kulturolog i jedno vreme je bio zaposlen kao novinar i radnik u štampariji "Dnevnik". 

Ovo mu je, inače, četvrti poslanički mandat. 
 
Zanimljivost u vezi sa njim je ta da je kao tinejdžer bio član novosadske pank grupe Crkveni pacovi.
 
Slavenko Unković (1969)
 
Slavenko Unković, po zanimanju ekonomista, predsednik je Gradskog odbora Jedinstvene Srbije. Bio je poslanik u Skupštini Vojvodine.
 
U pokrajinskom parlamentu je i član Odbora za propise i Odbora za budžet i finansije.

Ovo će mu biti prvi mandat u Skupštini Srbije.
 
Milorad Mijatović (1947) 
 
Doktor matematičkih nauka najstariji je poslanik iz Novog Sada, a sedeće zajedno sa kolegama i koleginicama iz Socijaldemokratske partije Srbije Rasima LJajića.
 
Rođen je u Erdeviku, a diplomirao i magistrirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, dok je doktorirao na PMF-u u Novom Sadu. 
 
Radio je na fakultetu u Sarajevu do 1992. godine, nakon čega dolazi u Novom Sadu, gde radi u Višoj poslovnoj školi. Između ostalog, Mijatović je i istaknuti sindikalista. 
 
On je inače novosadski poslanik koji je od 2016. do 2020. najviše koštao budžet - više od 9,8 miliona dinara.

U prethodnom sazivu bio je član Odbora za spoljne poslove i član delegacije u Interparlamentarnoj uniji, a bio je i u grupama prijateljstva sa nekoliko država.

Šta je Lukašenko savetovao Vučiću da uradi sa opozicijom, saznajte OVDE.

Izvor: 021.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA