Najnovije

MILO U PANICI: Poslednje istraživanje predviđa kraj diktatora - DPS pobesneo - to je deo prljave kampanje

Kada bi se poslednja istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori pretočila u glasove, trenutna parlamentarna opozicija imala bi većinsku podršku od 52 odsto, dok bi vladajuća koaliciona većina uživala poverenje od 48 odsto građana. Konkretnije rečeno, Milova vlast bi mogla da padne.

Milo Đukanović (Foto: Predsednik.me)

Prema rezultatima CEDEM-a Demokratska partija socijalista 17 dana pred izbore nalazi se na istorijskom minimumu sa „samo“ 35,3 odsto podrške birača.

Slede koalicija - „Za budućnost Crne Gore“ sa 24,7 odsto, zatim lista „Mir je naša nacija“ 16,6 odsto, te platforma „Crno na bijelo“ 6,6 odsto, Socijaldemokrate 5,3 odsto, Bošnjačka stranka 4,8 odsto i SDP 4,2 odsto.

Interesantno je da je najviše negodovanja na rezultate agencije CEDEM koju javnost tradicionalno smatra bliskom vladajućoj partiji u Crnoj Gori, ovog puta stiglo upravo iz DPS-a. Iz partije koju predvodi Milo Đukanović naime tvrde da je da se radi o istraživanju koje je deo „prljave predizborne kampanje“.

Vlast bi mogla da padne

Novinar DAN-a Marko Vešović primjećuje da je i CEDEM koji je godinama kroz svoje ankete naročito isticao popularnost vladajuće stranke i samog Đukanovića lično, sada po prvi put konačno uvidio da je popularnost vladajuće koalicije u Crnoj Gori na čelu sa DPS-om značajno manja nego što je bila prije četiri godine.Ako bi rezultate koje je prezentovao CEDEM uzeli kao relevantne – za Vešovića ne postoji dilema da pred režimom u Crnoj Gori „zjapi izborni poraz“ – tj. da DPS sa podrškom od 35 odsto, bez obzira što njegovih par koalicionih partnera prelazi izborni cenzus, ne može da se nada formiranju stabilne koalicione većine u Crnoj Gori.

„Sa druge strane, opozicija, ako govorimo o koaliciji – „Za budućnost Crne Gore“ i kolaciji okupljenoj oko Demokratske Crne Gore (Mir je naša nacija), zatim platformi „Crno na bijelo“ koju predvodi Dritan Abazović, te SDP-u koji se i dalje možda uslovno može smatrati opozicijom, sada mogu doći do izborne većine“, predviđa Vešović za Sputnjik.

On, ipak, upozorava da je trenutno veoma teško prognozirati konačne rezultate izbora jer se tokom narednih dana može desiti mnogo toga, a u prvom redu mogu se obistiniti najave predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića koji je saopštio da će neposredno uoči izbora objaviti niz kompromitujućih materijala koji bi ukazali na korupciju u samom vrhu vlasti, a tu su i indicije da bi se mogao pojaviti dnevnik nekada drugog čovjeka DPS-a Svetozara Marovića. 

„Ako se to bude zaista desilo, vjerujem da bi to značajno osnažilo šanse opozicije jer bi građani vrlo negativno odreagovali na dokaze o korupciji u najvišim vrhovima vlasti“, kaže Vešović.

Narod većinski nezadovoljan

Naš sagovornik takođe ukazuje da u anketi CEDEM-a postoje i drugi podaci koji jasno govore da je crnogorski narod većinski nezadovoljan načinom na koji se vodi država poput podatka da samo 26 odsto građana vjeruje da Crna Gora ide pravim putem, te da je 50 odsto uglavnom ili veoma nezadovoljno radom Vlade Duška Markovića.

„Evidentno je da većina građana ne misli da ova zemlja ide dobrim pravcem što jeste dosta čudno ako se zna da je veliki broj crnogorskih građana davao podršku Đukanoviću na izborima. Mislim da ta priča više ne pije vodu i da to sada definitivno pada u drugi plan. Činjenica je da su brojni crnogorski građani prepoznali da je ova vlast zemlju dovela u stanje ekonomske i socijalne katastrofe. Vidimo svi da turistička sezona doživljava kolaps, a vidimo takođe i da Ministarstvo finansija već javno govori o 800-900 miliona evra minusa u državnom budžetu, i da je premijer nedavno morao da istakne da će država garantovati isplatu plata i penzija što znači da postoji bojazan da plate i penzije neće moći da se isplaćuju“, podseća Vešović.

Zbog svega, sagovornik je uvjeren da je jasno da je većina crnogorskih građana konačno prepoznala ozbiljnost situacije i da na predstojećim izborima neće dati podršku Đukanoviću i njegovim koalicionim partnerima.

„Da li sledeći izbori mogu biti pad Mila Đukanovića, sudeći po anketi -  mogu“, zaključuje Vešović!

Snimak presretanja američkih aviona iznad Crnog mora pogledajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA