Najnovije

DAČIĆ: Evo o čemu nisam pričao nikada sa Vučićem!

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je danas da ne zna da li će njegova stranka biti u novoj vladi Srbije i istakao da je bitno da se formira vlada koja će štititi i doprineti nacionalnom interesu.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Kako je rekao za TV Prva, ako se gleda sa aspekta brojeva, SPS nije neophodan SNS za formiranje vlade, ali ako se gleda sa aspekta obrazovanja nacionalnog konsenzusa, političkog i nacionalnog jedinstva i zajedničkih ciljeva, važno je da li će se saradnja nastaviti.

"Mislim da smo i jedna i druga strana veoma ponosni za ovih osam godina šta smo uradili. Nismo razgovarali konkretno na takav način, način podele resora, pričali smo o potrebi da nastavimo saradnju, ali na predsedniku Vučiću je da donese odluku. Ne opterećujem se time, nastavljamo da radimo svoj posao", rekao je Dačić.

Kako je naveo, svakodnevno se čuje sa Vučićem u vezi brojnih pitanja i istakao je da Vlada mora da radi normalno, a ne kao vlada "koja odbrojava dane".

"Sa Vučićem nikada nismo razgovarali o podeli resora, već o zajedničkim ciljevima. A kako će se formirati vlada i ko će koji resor imati, nikada", rekao je Dačić i dodao da nije nemoguće da u vladi bude i Aleksandar Šapić.

On je govorio i o brojnim obavezama koje su pred Srbijom i da Srbija nema vremena da se bavi drugim pitanjima, već da je bitno formirati vladu koja će doprineti državnom i nacionalnom jedinstvu.

Upitan da li je spreman da ide u opoziciju, Dačić je rekao da se niko ne sprema za odlazak u opoziciju.

"Ko bi voleo da ide u opoziciju. Nisam bio na listi Aleksandra Vučića, ja sam autonomni politički faktor, Palma i ja. Imamo svoje i spremni smo da učestvujemo u zajedničkom poslu ako postoji saglasnost stranke koja je pobedila na izborima", rekao je Dačić.

On je zaključio da za osam godina saradnje nikada sa Vučićem nije imao različite stavove u pogledu nacionalnih interesa i istakao, ako nemaju iste ciljeve, nema ni potrebe da se priča o saradnji.

"Teme u Vašingtonu biće ekonomske"

Dačić je izjavio danas da će u Vašingtonu, tokom sastanka u septembru predstavnika Beograda i Prištine, koji organizuje specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel, glavna tema biti ekonomija.

Dačić je rekao da je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića još pre 10-ak dana čuo da postoji želja Grenela da SAD i dalje budu prisutne i vuku poteze vezane pre svega za ekonomska pitanja i sklapanje dogovora sa ekonomskom osnovom.

"Ovde je pitanje međusobnog nadgurinjavanja ko će organizovati sastanak, a čak se vrši i pritisak na neke da ne učestvuju. Na Srbiju niko ne može da vrsi pritisak, iako se neki ljute što učestvujemo", rekao je Dačić i dodao da će Srbija nastaviti sa konstruktivnimm prilazom.

"Bitno je da bude bezbedna i efikasna"

Dačić je rekao da se na sednici Vlade nije razgovaralo o kupovini vakcine protiv virusa Kovid-19, da će o tome odlučivati zdravstvene vlasti, ali da je bitno da ona bude bezbedna i efikasna.

"O tome odlucuju akreditivna tela. Građanima će biti dostupne bezbedne i efikasne vakcine koje prođu sve naše sertifikate", rekao je Dačić.

Govoreći o vakcinama koje razvijaju Rusija i Kina, Dačić je rekao da će Srbija svakako imati prednost imajući u vidu njene odnose sa tim zemljama i dodao da Srbija ima veze i sa zapadnim zemljama.

"Nikada nećemo predložiti vakcinisanje ljudi koje nije bezbedno", rekao je Dačić.

Pročitajte OVDE  šta je poručio Vučić o Dečanima.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA