Najnovije

DOM OMLADINE: Izložba “…ako utopija uspe…” od 11. do 28. avgusta

Izložba “…ako utopija uspe…” biće otvorena 11. i trajaće do 28. avgusta u galeriji Doma omladine Beograda. Autori su Sana Garić, Uroš Đurić, Daniel Kovač, Zoran Marinković, Aleksandar Obućina i Bojan Slačala.

Aleksandar Obućina (Foto: Dom omladine)

Izložba “…ako utopija uspe…” predstavlja zbir manifesta afirmisanih interdisciplinarnih umetnika, koji u različitim vremenskim periodima predstavljaju referentni sistem izgrađen na politici kontrakulture. Prikazom njihovog delovanja na likovnoj sceni, dolazi do opšteg sagledavanja pojedinačnih estetika i intelektualnog promišljanja o važnosti prespajanja visoke umetnosti i mejnstrima. Progresivnom izgradnjom novih vrednosti, od osamdesetih godina do danas, autori se kroz vizuelnu umetnost nadovezuju na ideologiju rokenrol muzike – ističu važnost kritičkog stava i podsećaju na značaj individualnosti i emancipacije pojedinca, Jelena Pavićević, urednica likovnog programa DOB

Sana Garić (Beograd, 1983), muzičarka i multimedijalna umetnica.

Predano se bavi koncertnom aktivnošću kroz saradnju sa mnogim bendovima i kao solo izvođač (autorskom muzikom za performanse i ambijentalnom elektronskom muzikom). Godine 2016. izdaje album „Svet za nas“.
Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. Godine. Članica ULUS-a (smer proširenih medija) od 2012. godine i ULUPUDS-a od 2010. godine. Redovno izlaže od 2005. godine.
Ostvarila je zapažene nastupe na festivalima:

EGZIT (Novi Sad), INMJUZIK (Zagreb), Drimon (Makedonija), Avant Mjuzik Festival (Moskva), Kvir_feminist_ak cija (Beč).

Uroš Đurić (1964) Živi i radi u Beogradu.

Daniel Kovač (Pančevo, 1974) član rok grupe Jarboli i eksperimentalnog Jesenjeg Orkestra. Autor i koautor blizu sto pesama koje su snimili ovi sastavi. Objavio je dva solo albuma: instrumentalni „Psiha i Pan“ (2018) i lo-faj album snimljen za vreme izolacije zbog koronavirusa „Karantin“ (2020). Napisao četiri knjige („Logika reke pruga i otpada“, „Carstvo“, „Uzvodni bluz i Klara“ i „Leksikon minimalnog života“). Snimio nekoliko kratkih filmova („Vikend na Moravi“, „Sama sebi branim da te pogledam“, „Sto skokova“…). Crta u kompjuterskom programu Paint i bavi se grafikom.

Zoran Marinković (1966, Gornji Milanovac), osnivač, glavni autor i vođa srpske rok grupe Bjesovi.

Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića.

Dobitnik Nagrade Fonda Miloša Bajića.

Na 18 „Memorijalu Nadežde Petrović“ (1994) u Čačku, prvu nagradu deli sa Urošem Đurićem. Muzej savremene umetnosti u Beogradu je 2005. godine Marinkovića uvrstio u 50 najbitnijih srpskih slikara 90-ih. Radovi mu se nalaze u njihovoj kolekciji.

Od januara do maja 2007. bio je direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Upisuje doktorske studije slikarstva na FLU u Beogradu 2014. godine.

Knjigu “Seti se subote i Botičelija” izdaje za SKC Novi Sad.

Poslednjih petnaest godina se bavi filmom i samostalnim muzičkim projektima pod pseudonimom Bjesomar.

Aleksandar Obućina (Beograd, 1996) likovni umetnik i član rok grupe Sveta pseta. Završio srednju umetničku Školu za dizajn, smer dizajn ambalaže u Beogradu 2015. godine. Iste godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafika. Završio osnovne akademske studije 2019. godine, u klasi profesora Vladimira Milanovića. Ostvario tri samostalne i više grupnih izložbi.

Bojan Slačala (1977) diplomirao grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti 2003. godine u klasi profesora Mileta Grozdanića. Član ULUS-a, sekcije proširenih medija, u statusu samostalnog umetnika od 2014. godine. Bavi se muzičkom i likovnom umetnošću.

Osnivač i frontmen grupa Štuttgart Onlajn i Artan Lili.

Galerija Doma omladine Beograda, Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

 

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Pročitajte OVDE  šta se još dešava u Domu omladine.

IZvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube