Najnovije

ŠOKANTNA OTKRIĆA O USTAŠKOM VOĐI: Pavelićeva žena bila još veći monstrum od njega!

U spisima koji se nalaze u Hrvatskom državnom arhivu ostalo neobjavljeno, nepročitano i neistraženo stotine i hiljade dokumenata i pojedinosti iz života Ante Pavelića i njegove supruge Mare, Slavka i Dide Kvaternika, Ante Moškova, Vjekoslava Luburića i drugih protagonista ustaškog pokreta i NDH

Ante Pavelić (Foto: Jutjub)

Deo stravične priče o NDH i zločinima nad Srbima Jevrejima i Romima, ali i o odnosima među ljudima u vrhu ove zločinačke države objavio je Večernji list. Ovo je samo deo njihove priče!

Iskazi koje su zarobljene ustaše davale pred organima Udbe, na sudu, u zatvoru, ili su ih službi državne bezbednosti dostavljali doušnici, pravi su rudnik istorijskih dragocenosti.

Tako dosje Ante Pavelića sadrži, na primer, zapanjujuće svedočenje njegovih najbližih saradnika - pre svih, zapovednika Poglavnikovog telesnog zdruga (PTS) Ante Moškova o tome kako je Pavelić, par dana pre pada NDH - nakon što je suprugu Mariju s decom poslao u Austriju - odlazio na "galantne susrete" u Bauerovu ulicu u Zagrebu, gde je ljubovao sa ženom svoga pulmologa dr. Mile Budaka (rođak istoimenog književnika i ideologa NDH), dok je Vladku Mačeku davao samo 15 minuta za razgovor, jer je bio zauzet "važnim poslovima..."

Iako je poglavnik propagirao ultrakonzervativni režim (imao je i osobnog sveštenika, fra Dionizija Juričeva), uz suprugu svoga pulmologa ljubio je i poznatu glumicu, koja je umrla relativno nedavno...

Posebno su interesantna svedočenja Slavka Kvaternika koji je zbog uloge u NDH osuđen na smrt 6. juna 1947. godine, a streljan u Zagrebu 13. juna 1947. godine.

Da sve bude još interesantnije, branio ga je dr. Ivo Politeo, mason, branilac Tita i Stepinca...

U svakom slučaju Kvaternikovi memoari daju širok i sveobuhvatan pregled događaja u NDH od osnivanja do 1942. (Kvaternik je ispisao i opširnu genezu ustaškog pokreta od nastanka do formiranja NDH) s pregledom najvažnijih događaja.

Kvaternik je ovde izneo zanimljive informacije o spasavanju Miroslava Krleže i Krste Hegedušića, o čemu ni Krleža ni Hegedušić nisu javno govorili.

Interesantan je i deo posvećen Mari Pavelić koja je po Kvaterniku bila pravi monstrum, a posebno se isticala mržnjom prema Srbima.

Žestok napad na turske agresore! Nisu znali gde da beže! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA