Najnovije

Prvi vek Građevinske tehničke škole ‘’Branko Žeželj’’ u Beogradu

Beograd, 4.3.2024 – Građevinska tehnička škola „Branko Žeželj’’ obeležiće, 14. marta, od 14 časova, svečanom akademijom u „Zvezdara teatru“, prvi vek postojanja. Stoti rođendan ove najznačajnije institucije srednjoškolskog obrazovanja u oblasti građevinarstva u Srbiji i regionu, osnovane Ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića još davne 1924. godine, biće prilika da se javnost podseti na sve one inženjere, tehničare i majstore neimarstva koji su učestvovali u izgradnji današnje Srbije i nekadašnje Jugoslavije, čije bolnice, mostovi, tuneli, sportski tereni i svi ostali građevinski objekti još i danas predstavljaju vrhunska rešenja u oblasti gradnje.

Ova škola je, inače, pre 100 godina osnovana kao Državna srednja tehnička škola, prva te vrste u tadašnjoj Srbiji, koju je upisalo 179 učenika i kojima je znanje prenosilo 19 nastavnika, da bi se, posle samo četiri godine postojanja, u ovu školu upisalo 602 učenika. Prepoznajući značaj uvođenja savremenih tehnologija u građevinarstvu, sredinom devedesetih godina formira se prvo računarsko odeljenje, da bi od 2000. godine izučavanje upotrebe računara u građevinarstvu postao obavezan predmet u svim odeljenjima.

Škola koja je, u međuvremenu, preimenovana u Građevinsku tehničku školu, sa beogradskog Dorćola prelazi 1950. godine u novoizgrađen objekat na Zvezdari, da bi svom imenu 2015. godine dodala ime našeg proslavljenog graditelja akademika Branka Žeželja, poznatog po uvođenju mnogih inovacija u srpsko građevinarstvo, prvensteveno izgradnji objekata od prenapregnutog betona (Hala 1 sa kupolom prečnika 106 metara na Beogradskom sajmu, mostovi preko Dunava kod Novog Sada i kod Beške i mnogi drugi).

Danas je Građevinska tehnička škola ‘’Branko Žeželj’’ jedna savremena obrazovna institucija u kojoj se edukuju budući tehničari i inženjeri građevinarstva i arhitekture, sa odličnim spojem teorije i prakse koja se obavlja  u brojnim partnerskim građevinskim firmama i arhitektonskim biroima. Građevinska tehnička škola ‘’Branko Žeželj’’ spada u red srednjih stručnih škola u kojoj se obrazuju dva četvorogodišnja profila i to građevinski i arhitektonski tehničar.

U prvom planu je moderna i bezbedna škola u kojoj rade stručnjaci koji svojim znanjem, umećem i iskustvom obrazuju i vaspitavaju nove generacije tehničara i budućih inženjera. Cilj je da iz škole izlaze mladi i obrazovani ljudi, budući preduzetnici, osposobljeni i za rad u privredi i za nastavak školovanja.  Kroz godine i decenije škola prati ritam promena, uvek u toku sa inovacijama, od obučenog nastavnog kadra do savremeno opremljenih kabineta. 

Izvor: Pravda.rs
                                                                 
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA