Najnovije

SRBIJA IZMEĐU DVE VATRE! POČINJE RAT ZA 5G: Moraćemo da biramo kome da se priklonimo!

Unija i Amerika krenule u otvorenu kampanju protiv velike svetske sile. Na tom putu mogle bi i od manjih država da traže da izaberu stranu, što je za mnoge nezavidna situacija, kažu analitičari.

Donald Tramp i Si Đinping (Foto: Jutjub)

Kina je postala trn u oku velikim zapadnim silama, a naročito Sjedinjenim Američkim Državama, odakle stižu neskrivene poruke da države treba da se opredele za koga su - Kinu ili SAD. Takođe, ekonomska dominacija Kine ne odgovara ni EU. Formiran je širok front protiv Kine, a sve ovo bi moglo da stavi Srbiju u nezgodan položaj: da zbog "rata" velikih sila mora da bira kome će biti bliža i za čije simpatije će se opredeliti, ocenjuju analitičari.

Otvoreni atak

Potvrda ozbiljnosti ovih namera dolazi i od vrha američke administracije - američki sekretar Majk Pompeo otvoreno je udario na Kinu, optužio je za pandemiju korona virusa i apelovao na države da se distancira od nje. Osim što zapadne sile krive Kinu za prikrivanje informacija o kovidu 19, a samim tim i za desetine miliona obolelih od koronavirusa, EU i SAD ne mogu da se pomire ni sa ekonomskom dominacijom Kine, pa su krenule u otvorenu kampanju protiv te zemlje. Sagovornici ocenjuju da se to može odraziti i na druge države, uključujući i Srbiju.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže da Srbiji može potencijalno da se nametne preispitivanje odnosa sa Kinom.

- SAD su očigledno krenule da sa svojim prekookenskim partnerima ostvaruju suzbijanje uticaja Kine u Evropi, i to je sasvim evidentno. Sigurno da će, i kada je Srbija u pitanju, biti odeređnih zahteva, da se potencijalno ojačana uloga Kine u Srbiji preispita, a naravno i šire na zapadnom Balkanu. Plašim se da globalno zaoštravanje odnosa između SAD i Kine upravo upućuje na postavljanje nekih vrsta izbora, i to ne samo Srbiji nego i svim državama Evrope - ocenjuje Đukanović.

Etiketiranje

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da se napetost između SAD i Kine, koja je počela 2016, dodatno rasplamsala usled epidemije korona virusa i da je to rezultiralo najlošijim odnosima između ove dve zemlje.

- Napetost između SAD i Kine se rasplamsala usled epidemije, a sukob se proširio i na sve segmente odnosa, produbljujući i glavne tačke sporenja, pitanje Tajvana, 5G mreže, kao i povećane tenzije u Južnom kineskom moru. Rekao sam već da očekujem da bi ovog puta moglo da dođe do formiranja velike antivirusne koalicije, jer su bes i gnev američkih građana toliki da će neko za ovu katastrofu morati da snosi odgovornost - navodi Jovanović.

Dodaje da će na predsedničkim izborima u SAD glavna tema biti ekonomski i zdravstveni odgovor na epidemiju:

- Predsednik SAD Donald Tramp za sve što se desilo optužuje Kinu, koju on i njegove pristalice još od prošlih izbora vide kao najveći problem i pretnju za SAD. Isto tako, i predsednički kandidat demokrata DŽozef Bajden i njegov tim krivca za najveću kataklizmu koja je zadesila SAD još od Drugog svetskog rata vide u Kini.

Kina nije priznala Kosovo

Predsednik Kine Si Đinping bio u trodnevnoj poseti Srbiji 2016, to je bila prva zvanična poseta posle 32 godine

Od 2017. godine Srbija ima Nacionalni savet za saradnju sa Kinom

Na početku epidemije u Srbiji Kina je poslala tim svojih zdravstvenih eksperata

Više aviona medicinske pomoći, među kojima su bili i respiratori, stiglo je kao donacija iz Kine.

Kineski lovac J-20 u novoj verziji, jedinstveni predstavnik pete generacije Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA