Najnovije

UPOZORENJE LAŽNOJ DRŽAVI! EU poslala poruku Prištini vezanu za Specijalni sud u Hagu

Portparolka Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Nabila Masrali izjavila je da Unija očekuje da će tzv. vlasti u Prištini i dalje ostati posvećene vladavini zakona i mandatu Specijalizovanih veća i Kancelariji Specijalizovanog tužioca u Hagu (Specijalni sud).

Bundestag/KiM (Foto: bundestag.de/pravda.rs)

- Ovo uključuje pridržavanje svih odredbi (tzv.) Zakona i Ustava, koje jasno definišu mandat i rad Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca - rekla je Masralijeva za Radio Slobodna Evropa odgovarajući na pitanje o odluci predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija koji je od (tzv.) skupštine zatražio ustavne izmene za produžetak mandata Specijalnog suda.

Amandman iz avgusta 2015. na osnovu kojeg je formiran sud navodi da će mandat Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva trajati u periodu od pet godina, osim ako se obaveštenje o prestanku mandata vrši ranije u skladu sa Zakonom o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između tzv. Kosova i EU.

Tači je predložio da član u kojem se navodi petogodišnji mandat bude izmenjen tako da glasi da će mandat trajati do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske unije, u konsultaciji sa tzv. kosovskom vladom.

Francuska se pridružuje vojnim vežbama u istočnom Mediteranu Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA