Najnovije

AMERI U PANICI: Ruski plan da nam unište demokratiju uspeva!

Tenzija koje postoje između Rusije i SAD još od Hladnog rata, proteklih meseci su dostigle dosta zastrašujuće visine. Prema dr DŽefriju Luisu, strastvenom osmatraču Kremlja i direktoru istočnoazijskog programa na Midlberi Institutu u Montereju u Kaliforniji, ponovno ustajanje ili oživljavanje Rusija duguje paranoji.

Putin sa generalima (Foto: kremlin.ru)

- Videli smo neuspeh demokratskih institucija Rusije. To nije slobodno i otvoreno društvo, kojem smo se nadali na kraju Hladnog rata, a sa tim neuspehom je došla i nesigurnost moskovskih lidera - rekao je Luis.
Kako piše "Biznis insajder" demokratije kakva je u SAD, obezbeđuje da političari služe kako bi zadovoljili stanovništvo, koje u rukama ima zakonska i politička sredstva uz pomoć kojih može da ih smeni, bez pobune.
Ali u Rusiji, gde je raširena nejednakost između moćnih i povezanih oligarha i običnog stanovništva, vladari se boje da će biti srušeni sa vlasti, koju nemaju demokratski u svojim rukama, oni strahuju od državnog udara, navodi se. Luis kaže kako se, kako on navodi, mudrost DŽordža Kenana iz "Dugih telgrama" i dalje se održava živom. - Duboko, u gotovo neurotičnom pogledu Kremlja na svetska dešavanja, nalazi se osećaj nesigurnosti. Ruski vladari osećaju da je njihova vladavina gotovo arhaična po formi, krhka po svojoj psihološkoj osnovi i nije u stanju da se poredi ili da sarađuje sa sistemima koji postoje u državama Zapada - tvrdio je Kenan. Luis tvrdi da ovakvi uslovi i dalje opstaju i "da način na koji se oni suočavaju sa nesigurnostima maltretira njihove komšije". - Rusija se obavezala da izgradi svoju sigurnost na nesigurnosti svojih komšija - istakao je Luis. Srećom po Rusiju, stvaranje nestabilnost i nesigurnosti je veoma lako, dok se gradi stabilnost koja zahteva i transparentnost i odgovornost, a o kojima Rusija ne mora ni da brine, jer ima kontrolu nad medijima u svojoj državi. - Pitanja Ukrajine i Baltika, u koja se umešala Rusija, je deo njene volje da se destabilizuje komšiluk - ističe Luis. Moskva pritiska Zapad ne bi li izazvala haos, što može da se vidi i u pokušaju da se osigura Sirija, kao i kroz hakerske napade tokom izbora u SAD. Na nesreću SAD, veliki deo kampanje Rusije da diskredituje Zapadne institucije, zapravo radi. Tramp često "reklamira" informacije Vikiliksa, organizacije koja je povezana sa Rusijom, a i napada legitimnost demokratije SAD i preti da će ignoristai rezultate izbora, piše ""Business Insider". Luis navodi da je Rusija finansirala nekoliko desničarskih nacionalističkih organizacija u Evropi, poput one Marin La Pen u Francuskoj. U državama poput Turske i Mađarske, moćni lideri retorički urušavaju demokratiju koja ih je dovela na vlast. Ti moćnici su se okrenuli Putinu kao savezniku, koji ih neće osuditi jer napadaju medije ili neke demokratske institucije, piše "Business Insider". - Rusko vođstvo želi da Amerikanci, ali i drugi lideri na Zapadu, kažu kako su oni isto toliko loši kao i ljudi koji vode Rusiju - rekao je Luis. I dok se primeri korupcije i zloupotrebe mogu naći i u zapadnim demokratskim vladama, građani i štampa, koja je slobodna, mogu o tome da govore, kad se ne slažu sa bogatima i moćnima. Putin sa druge strane ne želi slobodu govora ili bilo kakvo neslaganje, on želi red kako bi obezbedio sigurnost svojoj vladi, kojoj to i nedostaje, piše dalje "Business Insider". - Rusi žele odrešene ruke kako bi mogli da maltretiraju svoje zemlje susede. Ne postoji nijedan nivo vlasti koji će učiniti da se Putin oseća bezbenim - rekao je Luis. - Putin konsoliduje vlast, i on je paranoičan. Nema tu puno toga za uraditi. Ne može neko drugi da popravlja za njih, to moraju oni sami za sebe da urade - rekao je Luis. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA