Najnovije

PUTIN I VUČIĆ UPUTILI ČESTITKE IRINEJU: Ruski predsedniik poželeo Patrijarhu da još dugo vodi Srpsku pravoslavnu crkvu! (FOTO)

Patrijarhu Irineju 90. rođendan pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića čestitali su ruski i vaseljenski patrijarsi kao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej i Vladimir Putin. (Foto: Jutjub)

- Najsvetijem Patrijarhu i ocu našem Irineju rođendan su čestitali predsednik Rusije Vladimir Putin, vaseljenski patrijarh Vartolomej, moskovski patrijarh Kiril, mitorpoliti volokolamski Ilarion - rekao je protođakon Radomir Rakicć, glavni i odgovorni urednik Informativne službe SPC.

Protođakon Rakić je dodao da je mitropolit Ilarion predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Čestitke je poslao i poljski predstojatelj Sava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas patrijarhu Irineju 90. rođendan i poželeo mu uz dobro zdravlje da još dugo bude na čelu Srpske pravoslavne crkve.

- Vaša Svetosti, čestitajući Vam 90. rođendan, uz želje za dobro zdravlje, upućujem Vam i želju da još dugo upravljate kormilom Srpske pravoslavne crkve, za dobro našeg naroda i crkve - naveo je predsednik Srbije na Instagramu Budućnost Srbije AV.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik je podsetio da je svetosavska Srpska pravoslavna crkva stub opstanka Srba gde god živeli.

- A, Vi, kao njen poglavar, najbolje svedočite bogatstvo naše duše i uvek nas opominjete koliko je važno ko smo i kakvi treba da budemo. Na mnogaja ljeta, Svjatjejši vladiko! - poručio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Patrijarh Irinej je 45. srpski patrijarh, a tron srpske Crkve nasledio je 2010. godine od patrijarha Pavla.

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski - rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka.

Rođen je kao Miroslav Gavrilović, navedeno je na sajtu SPC uz poruku "Najsvetijem Patrijarhu i Ocu našem Irineju na mnogaja ljeta!"

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čacku i Bogosloviju u Prizrenu. Diplomirao je u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu. Po završetku vojne službe postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije.

Pre toga oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od patrijarha Germana primio je monaški čin i ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu rukopoložen je u čin jeromonaha. Bio je na postdiplomskim studijama u Atini.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vratio u Prizren gde je bio rektor Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog s titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog. Na Svetom arhijerejskom saboru 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovackog i patrijarha srpskog.

Đukanoviću preti ubedljiv poraz! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA