Najnovije

SPECIJALNI AMERIČKI PREDSTAVNIK ZA ZAPADNI BALKAN: SAD zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji, sloboda i demokratija se gase!

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, Metju Palmer, izjavio je da su Sjedinjene Države zabrinute zbog aktuelnih trendova u Srbiji.

Metju Palmer (Foto: Jutjub)

Kako prenosi Glas Amerike, taj stav Palmer je izneo tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder, vašingtonski internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana.

Primili smo k znanju izveštaj Fridom hausa po kome je Srbija nazadovala iz kategorije polukonsolidovane demokratije u hibridni režim. Fridom haus je veoma cenjena organizacija i koristi dokazane metode u svom radu, predočio je Palmer.

Američki diplomata rekao je da je Srbija održala izbore koji, međutim, javnosti nisu ponudili mnogo mogućnosti za izbor.

„Čvrsto smo se zalagali za to da opozicija učestvuje. ali opozicija je tvrdila da izborni uslovi nisu dovoljno fer da bi se tako nešto dogodilo. Zabrinuti smo zbog toga što opozicione političke partije i njihovi politički predstavnici nemaju podjednaku mogućnost pojavljivanja u medijima”, ukazao je Palmer.

To se posebno odnosi na javnog emitera, Radioteleviziju Srbije, precizirao je Palmer, koji bi želeo da se „dogode promene koje će omogućiti da javnost u Srbiji pred sobom ima mogućnost da bira između različitih opcija“.

Ocenio je i da najavljena provera finansijskih transakcija dela nevladinih organizacija i novinara neće pomoći Srbiji na proklamovanom putu članstva u Evropskoj uniji (EU).

„Zabrinuti smo i zbog percepcije selektivne primene zakona, čija meta su civilno društvo i istraživački novinari. To je nešto što samo može otežati Srbiji da napreduje na svom evropskom putu”, upozorio je Palmer.

On je istakao da SAD snažno podržavaju evropsku budućnost i perspektivu Srbije i , na kraju, njeno članstvo u EU.

„Ali, da bi se taj cilj postigao, potrebno je da se Srbija kvalifikuje za to, što podrazumeva sprovođenje demokratskih reformi. Nadamo se da nas Beograd i vlasti Srbije posmatraju kao partnere u tome. Zasigurno, ima još mnogo posla koji je potrebno uraditi”, zaključio je Palmer.

Šta je Trampov kolac za Prištinu, saznajte OVDE.

Izvor: fonet.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA