Najnovije

SEVAJU VARNICE U OPOZICIJI! Boško otkrio detalje razlaza sa Đilasom i kakav se novi savez formira!

Savez za Srbiju će prestati da postoji trenutkom formiranja Udružene opozicije Srbije kao nove forme opozicionog okupljanja.

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Pozdravljam formiranje Udružene opozicije Srbije i nadam se tehničkoj saradnji, iako Srpski pokret Dveri neće biti njen formalni deo. Bez obzira što će Dveri svoje delovanje u budućnosti nastaviti samostalno, nema razloga da ne budemo deo šireg opozicionog fronta po svim onim pitanjima na koja smo se zajedno obavezali Sporazumom sa narodom, a to je pre svega borba za slobodu medija i demokratske izbore – kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri.

Zbog čega ste se razišli sa Draganom Đilasom?

– To što nismo deo Udružene opozicije Srbije ne znači da smo se razišli sa ostalim kolegama iz Saveza za Srbiju, već samo da različitim putevima nastavljamo ka istom cilju a to je obnova srpske demokratije i nezavisnih državnih institucija. Mi smo postali deo Saveza za Srbiju zbog programa u 30 tačaka i nismo želeli da ulazimo neki novi politički savez bez jasnog programa. Ostajemo verni programu od 30 tačaka Saveza za Srbiju i nastavljamo dalje samostalno, a siguran sam da ćemo tehnički sarađivati i u budućnosti, jer nas sve čeka velika borba za političke promene u susret deceniji vladavine ove kriminalne i nedemokratske vlasti.

Donedavno ste tvrdili da sva opozicija treba da se udruži kako bi se srušio nedemokratski režim Vučića?

– Niko od nas solo ne može da smeni ovu vlast i čeka nas još mnogo oblika zajedničke saradnje, od protesta, demonstracija i građanske neposlušnosti do potencijalno zajedničkog izlaska na izbore na svim nivoima. Ostajemo otvoreni za razgovore o zajedničkoj listi za gradske izbore u Beogradu i zajedničkom predsedničkom kandidatu za predsedničke izbore, dok za vanredne parlamentarne izbore treba razmotriti da li je bolje ići u jednoj ili dve kolone. Međutim, to je daleko, građani od nas traže aktivnost odmah i da ova vlast što pre bude smenjena, a to znači formiranje prelazne Vlade i vanredne izbore na svim nivoima za 6-12 meseci. To je ono na čemu treba svi zajedno da radimo bez obzira na naše ideološke i političke razlike.

I dok vi napuštate SZS, Miloš Jovanović poziva na ujedinjenje opozicije?

– Nikad nije kasno za ujedinjenje opozicije u jedan front za smenu aktuelne vlasti i odbranu osnovnih demokratskih vrednosti u našem društvu. Samo tu ne sme biti kalkulacije i bilo kakve javne ili tajne saradnje sa vladajućim režimom. Ne može se sedeti na dve stolice. Nadam se da su ostale kolege iz opozicije koje su učestvovale na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima izvukle tu pouku.

Utisak je da ste se sa ostatkom SZS počeli da razilazite u vreme vašeg štrajka glađu?

– Mislim da je tada propuštena velika prilika da se organizuju masovni mirni i nenasilni protesti ispred Narodne skupštine, a pridruživanjem štrajku glađu od strane ostalih kolega narodnih poslanika i lidera opozicije režim bi bio matiran i lažni izbori ne bi mogli biti održani. Još uvek ne mogu da razumem zašto do toga nije došlo. Kao što ne mogu da razumem zašto smo se razišli 13. aprila sa onog najvećeg opozicionog mitinga. To je bio trenutak da se ostane i da se pozove čitava Srbija da nam se pridruži. Ja sam se zalagao za to, ali sam nažalost ostao u manjini. Ali, taj trenutak će ponovo doći, jer je ovakvo političko stanje nenormalno i to nagomilano narodno nezadovoljstvo uskoro će se ponovo izliti na ulice.

Teza koju je izneo vaš stranački kolega Ivan Kostić je da niste ušli u to UOS zbog Kosova. Da li biste to malo pojasnili, jer se stiče utisak tako da se UOS odriče Kosova, a ne i vi.

– U dve tačke programskog dokumenta Saveza za Srbiju u 30 tačaka jasno je definisan i stav prema Kosovu i Metohiji, koji se oslanja na poštovanje Ustava Srbije i Rezoluciju 12 44 SB UN, i protivi bilo kakvom priznanju lažne države Kosovo. Mi smatramo da je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije najvažnije ustavno, nacionalno, državno, ekonomsko i bezbednosno pitanje danas i da ne možemo biti deo političkog saveza koji nema jasan stav po tom pitanju. Danas nam je preko potreban jedan zajednički ustavobraniteljski pokret za odbranu KiM i po ovom pitanju želimo saradnju sa svima u Udruženoj opoziciji Srbije, kao i opoziciji van nje, ali i sa pristalicama vladajućih stranaka koje ne žele da se odreknu dela državne tertitorije i ne slažu se sa politikom njihovih rukovodstava koja vodi ka priznanju kosovske nezavisnosti uz nekakvu sramnu kompenzaciju.

Da li će još neko krenuti vašim stopama i napustiti SZS, jer ima spekulacija da već duže vreme ima neslaganja između Jeremića i Đilasa?

– Želim da istaknem da je Savez za Srbiju mnogo uradio u prethodne dve godine suprotstavljajući se ovoj vlasti svuda i na svakom mestu, organizujući proteste u preko 100 gradova i opština Srbije. Smatram političko iskustvo Saveza za Srbiju veoma dragocenim za obnovu demokratske kulture dijaloga, uvažavanja drugačijeg mišljenja i dogovora oko tema od opšteg interesa. Mi sada vežbamo kako bi Srbija nakon Vučićevog pada trebalo da izgleda kao normalna demokratska zemlja. SZS je mnogo učinio na tom polju i siguran sam da ćemo nastaviti sa tom demokratskom praksom međusobnog poštovanja i konstruktivnog razgovora i dogovora i ubuduće, bez obzira što nismo deo novog opozicionog saveza.

U ponedeljak je konstituisani novi saziv parlamenta u kome praktično nema opozicije?

– Kao Glavni odbor SNS u kome se ovi lažni narodni poslanici zaklinju na vernost Vučiću. Posebno je tragikomično kako svi do jednoga sede u čekaonici u centrali SNS i mole da budu primljeni u vlast, a Vučić ih sve ponižava i odlaže formiranje vlasti uživajući u ličnom režimu. Ma koliko svi oni zasluživali takvo poniženje, time je najviše ponižena naša država i zato bi svi trebalo da se pobunimo. Imamo demokratsko pravo na pobunu, posebno kada su nepravda i nesloboda postale zakon.

Opozicija koja je bojkotovala izbore stalno ponavlja kako je bojkot uspeo, a izbori bili lažni. Kakvi god bili parlament je konstituisan, a biće izabrana i vlada i jedan čovek će nastaviti da vlada, uprkos činjenici da je demokratija u Srbiji umrla. Da li je opozicija mogla energičnije da se bori da do toga ne dođe?

– Ja sam bio i ostao pristalica te energičnije opozicione borbe koja bi podrazumevala i građansku neposlušnost i blokade institucija koje ne rade svoj posao, ali sam ostao usamljen u tome. Demokratija u Srbiji je umrla i takvo stanje parlamentarizma bez opozicije je neodrživo. Pošto na medijima više nema niti jednog kanala da se izrazi narodno nezadovoljstvo ostala je samo ulica kao pravi narodni parlament.

Da li je srpskoj političkoj sceni potreban neko novi i da li već sada treba isturiti nekog novog predsedničkog kandidata?

– Evo Dveri su nove. Nikada nismo bili na vlasti. Treba nam još novih ljudi u politici. Potrebna nam je kompletna smena političkih generacija, a ne samo smena vlasti. Ovde je potrebno promeniti čitav korumpirani sistem koji traje 30 godina, a to znači pre svega lustraciju odnosno krivičnu odgovornost za sve koji su kršili Ustav i zakone. Lično se zalažem za francuski model: kazna zatvora, finansijska kazna i kazna zabrane obavljanja javne funkcije u određenom periodu za svakoga ko se ogrešio o zakon. Ako političke promene to ne donesu, bolje da ih i ne počinjemo jer građani više neće smenu vlasti nakon koje ostane sve isto ili bude još gore.

Oklopna vozila u nepreglednoj koloni dolaze iz Iraka! Više o tome OVDE.

Izvor: danas.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA