Najnovije

"TO JE UVOD U VERBALNI DELIKT NA KOSOVU!": Posle SAD i Nemačka reagovala na sporni Zakon o tzv. OVK

Nakon što je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izneo ozbiljne kritike na račun zakona koji Priština planira da usvoji, a koji veliča "oslobodilačku borbu" terorističke OVK, to su učinili i drugi diplomatski predstavnici.

Šiptarski teroristi (Foto: Jutjub)

Taj zakon koji, ukoliko bude usvojen, praktično uvodi verbalni delikt među građane na KiM, danas je na dnevnom redu kosovske skupštine.

- U demokratskom društvu ne bi bilo dobro gušiti rasprave ograničavajući ih krivičnim zakonom - naveo je nemački ambasador Jorn Rohde.

Švajcarska ambasada je saopštenjem izrazila zabrinutost da bi zakon mogao da potkopa slobodu izražavanja, i pozvala kosovske lidere da pronađu druge načine da pokažu poštovanje prema OVK.

- Predloženi zakon može da izazove zastrašivanje kod nekih građana Kosova i ometa druge procese usmerene na suočavanje sa prošlošću - navode iz Ambasade Švajcarske, prenosi RTS.

Ambasador SAD u Prištini je već jednom reagovao na nameru da se ovaj zakon donese, a to je još jednom učinio i danas, rekavši da on nije u skladu sa osnovnim slobodama, pre svega slobodom govora.

- Zastrašivao bi građane, bilo koje nacionalnosti, bilo koje etničke pripadnosti, koji žele da ponude stavove ili tumačenja izvan glavnih tokova, bacio veo straha i neizvesnosti u političkom govoru i otvorio vrata hirovitim ili selektivnim optužbama - ocenio je Kosnet u autorksom tekstu.

Iran reagovao i uputio apel protiv bahatog ponašanja američkog lovca! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA