Najnovije

DECA IZBEGLICA POSTAJU JANIČARI ZA ERDOGANOVE INTERESE: Turci vrbuju migrante po kampovima i šalju ih na libijsko ratište!

Turska je regrutovala sirijske izbeglice za borbu u Libiji uz pomoć posrednika koji rade u izbegličkim kampovima, izvestila je 8. avugusta Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Turska vojska (Foto: tsk.tr)

Prema ovoj grupi, posrednici vrbuju starije muškarce, mladiće da se bore za Tursku koja podržava Vladu nacionalnog sporazuma (GNA) u Libiji. Za svakog novog regruta, posrednici dobijaju jednokratnu uplatu od 100 do 300 dolara iz Turske.

"Oni (Turska i posrednici) koriste katastrofalnu ekonomsku situaciju u oblastima pod turskim uticajem", navodi se u izveštaju SOHR-a.

Turska je rasporedila 17.300 sirijskih militanata u Libiji od prošle godine. Poslednja serija militanata stigla je u Libiju ranije ove nedelje.

SOHR je u prethodnim izveštajima otkrio da je Turska poslala najmanje 350 sirijske dece da se bore za GNA u Libiji. Od 481 sirijskog militanata ubijenog u Libiji, najmanje 34 su bila maloletnici, mlađi od 18 godina.

Turska ne regrutuje samo izbeglice i decu za borbu u Libiji, već i džihadiste. SOHR navodi da je u poslednjih nekoliko meseci Turska iz Sirije u Libiju prebacila 10.000 džihadista različitih nacionalnosti.

Informacije koje je otkrio SOHR rasvetlile su kako Turska koristi sirijsku krizu i bedu Sirijaca za širenje svojih interesa u Libiji, gde podstiče sličnu krizu.

Šta je konačni udarac Amerike na Blicki istok, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA