Najnovije

SRBI IZ SVIH KRAJEVA SVETA USTALI PROTIV DIKTATURE! Ne možemo više da ćutimo! Vučić uništava Srbiju! (FOTO/VIDEO)

Građani Srbije koji žive u dijaspori organizovali su danas u više svetskih gradova globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

Protesti su održani u NJujorku, Parizu, Berlinu, Briselu, Beču, Pragu, Amsterdamu, Cirihu, Helsinkiju, Oslu, Luksemburgu, Bostonu.

Simbol ovih protesta je ključ koji simbolizuje oslobađanje Srbije od svakog vida represije pa su tako građani u znak protesta zveckali ključevima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zveckanje ključevima je simbol današnjih protesta #democracy4serbia širom sveta

A post shared by Čuvari/ke vatre (@cuvarivatre) on

„Povod našeg okupljanja u Parizu je iskazivanje naše zabrinutosti usled manipulacija brojem obolelih i preminulih tokom epidemije i iskazivanje naše podrške svim medicinskim radnicima koji se danonoćno bore, pored neadekvatnih uslova i konstantnih dezinformacija koje objavljuje krizni štab“, kaže za Danas Lazar Karapandža, diplomac  Pariškog Instituta Političkih Nauka (Sciences Po).

On dodaje da okupljeni žele da istaknu “da je u Srbiji sve lažno, od izbora, parlamenta, uskoro vlade i što je najgore brojke obolelih i preminulih zbog korona virusa.

– Sve je krenulo spontano, budući da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste. Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički.

Istog dana i u istom satu organizujemo proteste u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17č, u Berlinu u 18, a u NJujorku u 12č – kažu iz grupe „Democracy 4 Serbia“.

– Podržavamo nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“. Takođe, protestujemo zbog: stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine – naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Podsetimo, grupa srpskih studenata i doktoranata, koji se školuju u Parizu, protestovali su 9. jula ispred rezidencije srpskog ambasadora neposredno pre posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Na transparentima je pisalo „Ti si kovid Srbije“ i „Ćale, ovo je za tebe“.

Oni su protestovali istog dana kada su u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije bili održani protesti.

Kako je Evropa reagovala na zakon o OVK, pročitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA