Najnovije

PRVI PUT U ISTORIJI AMERIKE! Trampu usred predsedničke kampanje stigle iznenađujuće vesti

Kandidat predsednika SAD Donalda Trampa za vođenje glavne finansijske institucije Latinske Amerike Mauricio Klaver-Karone izabran je danas za predsednika Međuameričke banke za razvoj (IDB), saopštila je ta banka, čime je postao prvi američki državljanin na toj funkciji u njenoj 61-godišnjoj istoriji.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Klaver-Karone, Trampov viši savetnik za Latinsku Ameriku, rekao je guvernerima banke pre početka glasanja da će biti „strastveni zagovornik“ banke, njenog osoblja i regiona. On će na dužnost stupiti 1. oktobra i obavezao se da će služiti samo jedan petogodišnji mandat, prenosi Rojters.

Trampova odluka da nominuje američkog državljanina na čelo Banke izazvala je kritike nekih latinoameričkih zemalja, razvojnih grupa i Evropske unije, ali je Klaver-Karone dobio podršku većine zemalja u regionu.

Argentina, Meksiko, Čile i Kostarika - zabrinuti zbog poteza bez presedana - u početku su pokušali da odlože glasanje, ali nisu uspeli da dobiju dovoljnu podršku za to.

IDB su predvodili Latinoamerikanci od njenog osnivanja 1959. godine, dok je Svetsku banku istorijski vodio američki državljanin.

Rojters navodi da kritičari kažu da izbor Klaver-Karonea na čelu banke i njegovo obećanje da će na drugo mesto postaviti Latinoamerikanca predstavlja presedan koji bi na kraju mogao naškoditi Vašingtonu.

Peščana oluja prekrila Ankaru! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA