Najnovije

ANALITIČARI OTKRIVAJU: Neko tako snažno lobira u tajnosti za Moskvu da svi potezi Zapada koriste samo Rusiji

Ruski politički analitičari komentaršu trenutnu situaciju u Belorusiji i ukazuju na mogućnost da se ona u potpunosti zaštiti od „obojene revolucije“.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Prvi talas nereda, koji je izbio na osnovu nezadovoljstva ljudi rezultatima predsedničkih izbora u Belorusiji, počeo je da jenjava.

Međutim, ova neobična pobeda reizabranog šefa beloruske države Aleksandra Lukašenka privremene je prirode i ako ne bude mogao u potpunosti da iskristi sve njene prednosti, u bliskoj budućnosti strani pokretači beloruskih protesta zadaće još jedan udarac, koji može biti koban po šefa države. 

Upravo na to je nedavno ukazao ukrajinski politički analitičar Anatolij Vaserman, komentarišući aktuelna dešavanja u susednoj državi.

„Mislim da je Lukašenkova pobeda privremena“, rekao je Vaserman, a zatim opisao jedini mogući scenario da se beloruski narod konačno oslobodi pretnje sa zapada, kao i njihovog mešanja u unutrašnju politiku zemlje:

„Belorusija će se rešiti pretnje tek kada sa Rusijom postane jedna država ali ne samo formalno i na papriru nego i u stvarnom životu. U suprotnom Belorusiji sledi cepanje i propadanje. 

U tom kontekstu, politički analitičar je primetio da u takvom scenariju Lukašenko možda zapravo neće napustiti belorusku političku arenu, postavši „predstavnik predsednika Rusije u budućem Zapadnom federalnom okrugu“.

Međutim ovde postoji još jedno kompleksno pitanje koje je toliko čudno da to zapadni analitičari nisu u stanju da shvate niti analiziraju.

Već nekoliko godina postoji dilema među ruskim alternativnim analitičarima zašto Zapad čini takve poteze protiv Rusije da ih ni sam Putin ne bi bolje režirao i namestio.

Prvo pitanje Kosova i Krima

Kosovo po svim analizama koje imaju logiku ne treba Zapadu za bilo šta i njihova težnja da ga odvoje od Srbije imala je svrhu pre 20 godina kada su bile sasvim drugačije geopolitičke prilike.

Sada u novom svetskom poretku koji kreiraju Kina i Rusija, a Amerika je u značajnom odstupanju, Kosovo ovako slaboj i sve slabijoj EU ne treba za bilo šta. Čak je i primanje Crne Gore u NATO i odsecanje Srbije od Rusije potpuno irelevantno.

Bilo ko da pobedi na izborima u SAD ne može zaustaviti značajno propadanje ekonomije i za nekoliko godina će biti prinuđeni da pozatvaraju većinu beskorisnih baza u svetu. Među njima je i Bondstil.

Međutim, slučaj otimanja Kosova, dao je iznenada adute Rusima da uzmu Krim koji je i inače vekovima pripadao Rusiji. Iako analogija nije ista kao u primeru Kosova, Krim je vraćen u sastav Rusije po principu “kada možete vi Kosovo, možemo i mi Krim”

Drugo – Ukrajina i Donbas

Rat u Donbasu je poslužio Rusiji da uzme najbolji deo Ukrajine i drži ga u zamrzutom stanju koje najviše odgovara Rusiji jer sprečava Ukrajinu da u EU aplicira za bilo šta.

Dakle, Zapad je režirao događaje u Ukrajini kao i na Kosovu a korist je jedino imala Rusija.

Treće – Pitanje Belorusije

Posle svih dešavanja u Belorusiji i samom Lukašenku je jasno da mora pripojiti državu Rusiji i da je to jedini način da je spase od propasti. Do tada Lukašenko je vodio politiku ucene Rusije i koketiranja sa Zapadom što mu se obilo o glavu.

Analitičari smatraju da su sve ove situacije bile u Putinovoj glavi kao kombinacija za dobitak. Analitičari se čak pitaju, ko to na Zapadu može da kreira sve te tako glupe kombinacije koje su dobitne za Putina.

U Americi su još za vreme Obame postojali analitičari koji su smatrali da Rusi imaju snažan lobi u SAD koji tajno radi za Rusiju, jer sve činjenice govore da Zapad sve poteze koje vuče idu u prilog Rusiji.

O glupim potezima sa Navaljnim ćemo u nekom od sledećih članaka.

Trampu usred predsedničke kampanje stigle iznenađujuće vesti! Više o tome OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA