Najnovije

OVAJ RAT TRAMP MORA DA DOBIJE: Potpisao ukaz kojim udara na moćni lobi! (VIDEO)

Nedeljni tvit američkog predsednika Donalda Trampa bio je kratak sa detaljima njegovih najnovijih naredbi koje su usmerene na farmaceutsko poslovanje, ali je tekst objavljen na veb stranici Bele kuće pojasnio da sistem Mediker za starije od 65 godina neće platiti lekove više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Nedeljni tvit američkog predsednika Donalda Trampa bio je kratak sa detaljima njegovih najnovijih naredbi koje su usmerene na farmaceutsko poslovanje, ali je tekst objavljen na veb stranici Bele kuće pojasnio da sistem Mediker za starije od 65 godina neće platiti lekove više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je novu izvršnu naredbu čiji je cilj smanjenje visokih cena lekova za starije osobe.

U tvitu u nedelju popodne, Tramp je napisao: „Moja najpovoljnija nacija naredba će pobediti da naša zemlja dobije istu nisku cenu koju velike farmaceutske kuće daju drugim zemljama“.

„Dani globalne besplatne vožnje na račun Amerike su prošli i cene se brzo spuštaju! Takođe su upravo okončani svi popusti posrednicima, dalje snižavajući cene. “

Predsednik u svom tvitu nije otkrio detalje naredbe, ali je u tekstu na veb stranici Bijele kuće objašnjeno da će sistem Medicare, za starije od 65 godina, finansirati iz saveznih država, platiti samo „cenu najisplativije države“ - ili najnižu dostupnost u bilo kojoj države članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa „uporedivim“ nivoom ekonomskog razvoja. „Amerikanci plaćaju lekove na recept po glavi stanovnika više nego stanovnici bilo koje druge razvijene zemlje na svetu“, navodi se u preambuli naredbe. „Neprihvatljivo je da Amerikanci plaćaju više za potpuno iste lekove, često pravljene na istim mestima.“

„Vlade drugih zemalja regulišu cene lijekova pregovarajući sa proizvođačima lekova kako bi obezbijedili povoljne cene, ostavljajući Amerikancu da nadoknade razliku - efikasno subvencionisanje inovacija i jeftine lekove za ostatak sveta“, najavljeno je.

Naredba nije prvi Trampov potez protiv „Velike farmacije“ (Big Pharma). U julu su potpisana četiri naredna ugovora za smanjenje cene lekova na recept, uključujući omogućavanje popusta i uvoza jeftinijih proizvoda iz inostranstva.

2018. godine optužile su strane kompanije za ugovaranje cene na američkom tržištu, naplaćujući daleko više lekova nego u drugim zemljama.

„Decenijama su druge zemlje nameštale sistem tako da Amerikanci mnogo više naplaćuju potpuno isti lijek“, rekao je. „Lekarske kompanije u stranim zemljama biće odgovorne za to kako su sistem postavile protiv američkih potrošača.“

Trgovinsko tijelo Farmaceutski istraživači i proizvođači Amerike su uzvratili, izvršni direktor Stephen J. Ubl insistira: „Administracija stvara ogroman destimulativni faktor za istraživanje u američkoj biofarmaceutskoj istraživanju i proizvodnji“.

Ubl je rekao da je naredba primarne kompanije da preusmeri „kritičnu pažnju i resurse“ sa rada na KOVID-19 za restrukturiranje poslovnih modela u skladu sa izvršnim naredbama.

Tramp je napao TV reklamu kompanije za lekove tvrdeći da će njegova politika povećati cene za starije osobe, tvitujući: „Ono što sam uradio smanjiće cenu za najmanje 50 odsto, a Big Pharma time nije zadovoljan“.

Predsednik Rusije nakon sastanka sa Lukašenkom doneo neočekivanu odluku! Više o tome OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA