Najnovije

HOTIJEVA FANTAZIJA: Kosovo će biti ekonomski epicentar kao u vreme Ilira (VIDEO)

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da u dijalogu sa Beogradom "ne može da se pregovara o terotorijalnom integritetu i da sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa ustavom", očekujući da "sporazumom bude ukinuta Rezoluciju 1244".

Avdulah Hoti (Foto: Jutjub)

Avdulah Hoti podneo je kosovskoj skupštini izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine.

"Vlada Kosova rukovodi dijalogom, ima platformu principa i ciljeva. O teritorijalnom integritetu ne može da se pregovara. Sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Na tim principima razvijamo proces dijaloga. Sporazum treba da rezultira uzajamnim priznavanjem. Sporazum mora da sadrži elemente koji ukidaju rezoluciju 1244", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rečeno da je dijalog pitanje nedelja ili meseci i da je vremenski ograničen.

"Izrada konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju započela je na sastanku 16. jula u Briselu. Srpska strana je zatražila da se pitanje interno rasljenih osoba pokrene u dijalogu," preneo je Hoti.

Za sporazum postignut u Vašingtonu rekao je da je "zasluga Kosova što je Amerika preuzela aktivnu ulogu u ovom procesu", zbog kako je dodao, "ozbiljnog pristupa vlade tom procesu".

Za vašingtonski sporazum kaže da sadrži velike infrastrukturne projekte koji će dati novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

"Sporazum je veliki korak ka normalizaciji odnosa. Dopremanje gasa Kosovu biće infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture. Kosovo je imalo tu centralnu ulogu u drevnoj istoriji Dardanije. Kosovu to obezbeđuju njegovi prijatelji", rekao je Hoti.

"Nema rasprave o Zajednici srpskih opština"
Naveo je da je stav kosovske vlade da u dijalogu nema rasprave o Zajednici srpskih opština.

"Sedmog septembra otvorena je tema Zajednice i finansijskih potraživanja. Stav vlade je da se tema ZSO ne otvara u dijalogu, pošto je ovaj sporazum postignut 2013. godine", rekao je Hoti.

Ponovio je da se ne boji da sedne za pregovarački sto i da neće da beži od njega.

Samoopredeljenje: Hoti iz Vašingtona nije doneo ništa
Opozicija je kritikovala dosadašnji tok dijaloga i način na koji ga vodi prištinska strana.

Opozicioni poslanici su kazali da prištinska strana u Vašingtonu nije dobila ništa i da niko na Kosovu ne zna šta je u Vašingtonu potpisano, pa ni sam premijer Hoti.

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi, rekao je da je Hoti ovdašnjoj javnosti umesto dogovora ponudio licemerje i demagogiju.

Podsetio je da je Hoti obećavao konačni sporazum iz Vašingtona i upitao se šta li će tek doneti iz Birisela, kada iz Vašingtona nije doneo ništa.

Da li je Dritan Abazović '’velikosrpski trojabski konj'’, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA