Najnovije

''BALKANIZACIJA KINE POSLE PORAZA U RATU'': Velika ambicija na Vest Pointu

U slučaju rata sa Sjedinjenim Državama, Kina će izgubiti i raspasti se na nekoliko država, predviđa Jan Kalberg, istraživač Sajber instituta Vojne akademije SAD (Vest Point) u časopisu Defence News.

Kineska vojska (Foto: Jutjub)

„Ako režim izgubi vlast, bes masa može se osloboditi zbog decenija represije. Zemlja veličine Kine, sa istorijom podela i građanskih ratova, potlačenim, raznolikim stanovništvom i socijalno-ekonomskom nejednakošću, mogla bi biti bačena u balkanizaciju nakon poraza “, piše autor.

Stručnjak je siguran da stabilnoj i snažnoj državi nisu potrebne represivne mere prema sopstvenom stanovništvu. „Slabost je jasno vidljiva u potrebi Kine za nadzorom i kontrolom stanovništva radi održavanja stabilnosti, nadzora i represije koji su toliko rašireni u svakodnevnom životu kineskog društva da su službe bezbednosti DDR-a izgledale kao amateri“, primećuje ekspert.

Prema Kalbergu, ako SAD izgube rat sa Kinom, neće se raspasti. Stručnjak piše da će u ovoj situaciji „predsednik biti kriv“, ali neće biti revolucije. On takođe sumnja da je Kina toliko tehnološki napredna da se može smatrati velesilom.

Prema Kalbergovoj publikaciji, Kina nema dovoljno iskustva da učestvuje u modernim vojnim sukobima. „Kinesko neiskustvo u kombinaciji sa nerealnim ekspanzionističkim ambicijama moglo bi dovesti do pada režima. Plivači bez vode mogu da treniraju osnove, ali nikada neće biti dobri plivači “, kaže autor.

Kalberg primećuje da je „Kina u prošlosti imala duge periode unutrašnje fragmentacije i slabu centralnu vladu“. „Ako Kina, i dalje vođena ideologijom, uđe u sukob velikih razmera, to će verovatno biti kraj komunističke diktature“, rekao je on.

Kako su se dojučerašnji ruski nacionalisti pojavili u ukrajinskom puku '’Azov'’, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA