Najnovije

DA LI ĆE PONOVO BITI UVEDENO VANREDNO STANJE? Doktorka Darija otkrila informacije koje zanimaju sve građane

Doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je sinoć da nije istina da će svi koji se budu vraćali iz stranih zemalja u Srbiju morati da idu u kovid ambulante, ali da će morati da urade određene testove preko portala koji je specijalno za to namenjen.

Doktorka Darija (Foto: Vlada Srbije)

- Građani će na prelazu dobiti određeno uputstvo i zdravstveno upozorenje i moraće da sa prijave na određeni portal, tu će ući preko svog LBO i matičnog broja. Onda će nakon toga da ispune jedan kratak upitnik, takozvana samoprocena sa osnovnim setom potencijalnih simptoma, a nakon toga se dobije rezultat na osnovu koga se orjentaciono procenjuje da li osoba treba da se javi u kovid ambulantu. Ako nema simptome, onda će dobiti spisak mera kojih mora da se pridržava. A biće naznačeno da je osoba dužna da i desetog dana po dolasku u zemlju opet popuni upitnik. Kada se popuni test sve osobe će moći da sačuvaju tu samoprocenu i u slučaju potrebe prikažu da imaju i prijavu i odjavu - rekla je ona.

Ona je dodala da ako bude sumnje na prisustvo virusa, građani će moći automatski da stupe u kontakt sa kovid ambulantom i zakažete pregled.

Doktorka je objasnila da je prema poslednjim informacijama oko 75.000 naših građana prešlo granicu sa Crnom Gorom, oko 100.000 sa Hrvatskom a između 2.000 i 3.000 sa Egiptom i Turskom. Kisić Tepavčević je dodala da je veliki broj naših građana u zemljama koje su "rizične" i da će se svi oni vratiti u Srbiju, zbog čega su uvedene nove mere.

Na pitanje da li se razmišlja o novom vanrednom stanju, doktorka Kisić je rekla da "ne najavljuje ništa", ali da je takvo stanje u vreme kada je uvedeno bilo apsolutno opravdano.

- U drugom piku smo imali najveći broj obolelih između 20 i 40 godina. To su osobe koje su radno aktivne i koje su se najviše izlagale. Najstariji su najrevnosniji i najviše poštuju mere. Ali nažalost kada se oni razbole onda je mnogo veća komplikacija, što smo viđali u staračkim domovima. Gde god je dozvoljeno da se virus unese u populaciju starih, to se širilo kao požar - rekla je ona.

Dosta je kontrovezi oko ove vakcine, a ona praktično još uvek nije ni napravljena. Čitava stručna i naučna javnost je željno očekuje. Što se tiče sezonskog gripa, dobra vest je da se na južnoj hemisferi sezona gripa je bila izuzetno blaga. Praktično najblaža u ovom veku. Većina istraživača objašnjava da je to zbog toga što su se koristile preventivne mere i vakcinacija protiv gripa. 

- Vakcina protiv gripa biće dostupna početkom oktobra - rekla je doktorka Darija i dodala da ne bi bio problem kada bi se pored ove vakcine primila i vakcina protiv kovida, ako bi postojala u tom trenutku. 

Kisić Tepavčević je objasnila da ne postoji mogućnost da se razlikuju simptomi kovida i sezonskog gripa, a da je prisustvo virusa moguće utvrditi jedino laboratorijski.

- Ne postoji ni jedan simptom i znak koji isključivo ukazuje na kovid ili grip. Jedino laboratorijski može da se utvrdi - rekla je ona i dodala da mnoge osobe koje su imale prehladu misle da su imale grip.

Redak snimak sletanja MiG-29K na pistu nosača aviona pogledajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA