Najnovije

KOMESAR ZA PROŠIRENJE EU: Srbija odaje pomešanu sliku

Da li će doći vreme da komesar za proširenje razmisli o institucionalnim aranžmanima sa Zapadnim Balkanom koji bi bili ispod praga punopravnog članstva - to pitanje je komesaru EU za proširenje Oliver Varheljiju postavio novinar Frankfurter algemajne cajtunga Mihael Martens, navodeći da već duže vreme postoji uzdržanost pojedinih zemalja EU kada je reč o prijemu novih članica.

EU (Foto: Pixabay)

Varheljijev odgovor je da EU nudi punopravno članstvo, kako su i odlučili šefovi evropskih država i vlada.

"Onima koji zahtevaju manje od toga odgovaram: Onda ne očekujte da će se taj region prilagođavati našim pravilima i ne očekujte da će taj region da nam bude bezbedan i stabilan sused", rekao je Varhelji, prenosi DW .

Komesar za proširenje takođe navodi da proces proširenja nije automatizam.

"Izbor neke zemlje da pristupi Evropskoj uniji mora da bude ozbiljan", istakao je Varhelji i ukazao da je to moguće samo stvarnim reformama u zemljama kandidatima, što one znaju.

Kada je reč o Srbiji, Varhelji ocenjuje da ona odaje pomešanu sliku, ali ističe da vidi i napredak.

"Predsednik Srbije je tokom cele izborne kampanje pred parlamentarne izbore u Srbiji u junu bio izričito za članstvo u EU. Videćemo kako će jasan ishod izbora da se odrazi na spremnost na reforme srpske vlade", kaže Varhelji.

On podseća da su zemljama koje žele da pristupe EU potrebne stabilne institucije i da bi one morale da garantuju vladavinu prava, ljudska prava i zaštitu manjina.

"Proces proširenja je baziran na strogim, ali fer uslovima u čijem središtu je pravna država", ukazao je Varhelji.

On je naglasio da Evropska unija želi da sve prestonice Zapadnog Balkana poveže autoputevima i železničkim prugama.

"To su realni projekti koje ćemo finansirati, i to u toku mandata ove Komisije", rekao je Varhelji.

Na pitanje da li će EU finansirati takve projekte čak i ako ih grade kineske kompanije, Varhelji odgovara da je izričit cilj da se privrede Zapadnog Balkana tesno povežu sa EU i dodaje da ne vidi kako bi kineski investitori mogli da pobede na tenderima za autoputeve i železnice.

Na konstataciju da su kineski koncerni to uspeli u projektu Pelješačkog mosta i pruge Beograd-Budimpešta, Varhelji je ukazao da je reč o pojedinačnim projektima.

Na pitanje da li je EU, čak i kada ne nudi gotovo ništa, i dalje važnija za region od Kine, Rusije ili Turske, Varhelji odgovara: "Ako želimo da iskoristimo privlačnost, onda punopravno članstvo u EU mora da bude na prvom mestu".

Kada će Crna Gora povući priznanje Kosova, saznajte OVDE.

Izvor: Zanjug/Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA