Najnovije

ALBANCI I BUGARI ''SPASAVAJU'' BELORUSIJU OD BELORUSA: Revolucija u Minsku preti Moskvi

Bugarska, koju tresu višemesečni protesti, iznenada je postala zabrinuta zbog „beloruskog problema“.

Minsk (Foto: Jutjub)

Prema lokalnim „politikolozima“ i ekspertima, mirno rešavanje nezadovoljstva u Republici Belorusiji može se postići ako se novi izbori održe uz posredovanje međunarodne zajednice.

Albanci su u tim analizama imenovani kao "spasioci".

Naime, albanski premijer Edi Rama, čija zemlja predsedava Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), već se ponudio da posreduje u pregovorima između vlade i opozicije. Ovaj politički pristup zahteva da se u igru uključi Svetlana Tihanovska, „stvarna pobednica izbora 9. avgusta, koja je bila primorana da pobegne u Litvaniju“.

Bugarski stručnjaci navode da se u ovom trenutku čini da je Lukašenko odlučan da se ne odrekne vlasti i da može potražiti direktnu pomoć od Moskve, tvrdeći da revolucija u Belorusiji takođe preti Rusiji.

„Ali za predsednika Vladimira Putina svaka opcija nosi ozbiljne rizike. Ako to ne bude uspelo, a Lukašenko bude primoran da se povuče, to će biti vrlo jasna poruka ruskim građanima da mirni masovni protesti mogu srušiti čak i najtiranskiji režim. Belorusija, najbliži saveznik Rusije sa dugogodišnjim kulturnim vezama, može poslužiti kao primer mobilizacije ruskih građana “.

'’Sve ovo sa punom ozbiljnošću piše građanin države koja je u stvari izgubila suverenitet i zaglibila u korupciju i siromaštvo. Protesti (srodni beloruskim) nisu nastali od bivše „braće“ ispočetka - sve je zaista zanemareno i vrlo snažno.

A do nje je Turska, koja danas polaže pravo na deo teritorije Bugarske i pravi planove za preporod Osmanskog carstva ...'’, navodi se u komentaru portala RusVesna.

Šta je Lukašenko poručio protivnicima, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protesti u Belorusiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA