Najnovije

KO HVALI VUČIĆA DOBIĆE NOVAC OD DRŽAVE?! Podaci pokazuju šta Ministarstvo kulture finansira

Podaci izneti u prilogu N1 o sufinansiranju medija, koji je emitovan u dnevniku, su javni podaci objavljeni, između ostalog, i u bazi podataka Udruženja novinara Srbije. Ključni problem projektnog sufinansiranja medija je što se novac iz republičkog i lokalnog budžeta dodeljuje medijima koji tradicionalno krše Kodeks novinara.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministarstvo kulture i informisanja je prekjuče saopštilo da su netačne informacije da je to ministarstvo podržalo projekte medijskih kuća koje su prekršile Kodeks novinara Srbije.

Reagujući na prilog TV N1, Ministarstvo kulture i informisanja je saopštilo da su informacije o sufinansiranju medijskih projekata dostupne na njihovom sajtu.

"Sve komisije Ministarstva kulture i informisanja su se vodile isključivo kriterijumima definisanim Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja koji primenjuju propise kada su u pitanju etički standardi i poštovanje Kodeksa novinara Srbije", navodi se u saopštenju.

A upravo iz budžeta Ministarstva kulture i informisanja, kako pokazuju podaci, je u periodu od 2015. do 2018. godine, kompaniji Adria media grup, koja je izdavač tabloida Kurir dodeljeno 9.102.770 dinara za osam projekata.

Prema monitoringu Regulatornog tela Saveta za štampu, Kurir je samo u drugoj polovini 2019. godine 1.106 puta prekršio Kodeks novinara.

Tabloidi koje je Savet za štampu označio kao najveće prekršioce Kodeksa novinara su pored Kurira i Alo, Informer i Srpski telegraf.

U drugoj polovini 2019. godine Alo je prekršio Kodeks 1.266, Srpski telegraf 864, a Informer 667 puta.

U periodu 2016 - 2019 iz budžeta lokalnih samouprava za medijske projekte izdvojeno je za Informer 36.600.000, Srpski telegraf 22.203.802 i Alo 26.600.000 dinara.

Đukanović namerava da pobegne iz zemlje. više o tome OVDE!

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA