Najnovije

SILA ISTOČNE EVROPE RASPORILA NEBO I ZEMLJU: Upotrebljen operativno-taktički kompleks razorno-parčadnog dejstva rakete 9M79-1F Točka-U (VIDEO)

Beloruska armija na vojnoj vežbi upotrebila operativno-taktički raketni kompleks sovjetskog porekla 9K79 „Točka-U“. Na video sninku koji je načinila izviđačka bespilotna letelica vidi se udar rakete kao i efekat rasejavanja 14,500 gelera koji se nalaze u razorno-parčadnoj bojevoj glavi 9N123F težine 480 kg.

Točka-U (Foto: printskrin sa Tvitera)

Beloruska armija je na vojnoj vežbi koja je nedavno održana na teritoriji ove države upotrebila operativno-taktičke raketne sisteme „Točka-U“. Armija ove države u svm sastavu ima nekoliko raketnih baterija koje su opremljene ovim sredstvima (pretpostavka 32-40 lansirnih jedinica). Ovo je prvi put posle nekoliko godina, da je na jednoj vojnoj vežbi beloruska armija upotrebila ovaj raketni kompleks koji je inače u stanju da lansira rakete sa nuklearnim bojevim glavama (100kt).

Treba napomenuti da su ovi taktički sistemi, koji se pod šifrovanim nazivom NATO označavaju kao SS-21 “Skarabej” (srb. „Balegar“), u poslednje vreme intezivno koristi na teritoriji Sirije. Računa se da je tokom rata u Siriji ispaljeno nekoliko desetina raketa ovog tipa. Ona se pre svega upotrebljavala za precizne udare po izuzetno važnim ciljevima neprijatelja kao što su objekti sa komandnom strukturom, po većim koncetracijama neprijateljske žive sile, važnijim čvorištima u sistemu neprijateljske odbrane, skladištima naoružanja, municije i ostale vojne opreme itd. Efekat dejstva ovih raketa je bio izuzetno pozitivan, i to kako u fizičkom, tako i psihološkom smislu. Kada je god ovo oružje imalo svoju primenu, kao rezultat njegovog dejstva je registrovano znatno smanjene terorističe aktivnosti na zahvaćenom području.

Sistema „Točka“ može da uništi veliki broj kopnenih ciljeva na daljinima i do 70 km (120km Točka-U). Težina rakete dostiže 2000 kg, od čega na razorno-parčadnu bojevu glavu otpada oko 480 kg.

Trenutno se u Siriji primenjuje modernizovana varijanta ovog sistema koja nosi oznaku „Točka-U“. Ona se odlikuje povećanim stepenom preciznosti kao i dometa rakete koja sada iznosi 120 km. Sirijski vojni inženjeri su ovaj sistem dodatno ojačali dodavanjem oklopa na lansirnu jedinicu, kao i na prateću logističku mašinu koja nosi rakete i vrši njeno punjenje.

Ukupna težina lansirne jedinice koja se nalazi na vozilu-točkašu koje ima amfibijske karakteristike dostiže 18 tona. NJu pokreće dizel motor snage 300 konja. Po putu ovo vozilo sa raketom može da razvije brzinu i do 60 km/č, dok prilikom forsiranja vodene prepreke može da ide 8 km/č. Sa punim rezervoarom može da pređe distancu do 650 km. Posadu čine tri vojnika.

Amerika tvrdi da su Rusi ukrali tehnologiju super oružja, više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA