Najnovije

TOLIKO O SUVERENOSTI NAŠE ZEMLJE! Stoltenberg: Srbija je vojno neutralna, ali NATO vam je jedini partner

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da taj vojni savez u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg (Foto: nato.int)

Kako je naveo u intervjuu, Srbija je suverena zemlja i NATO u potpunosti poštuje bezbednosne aranžmane koje naša država izabere.

– NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. U isto vreme, NATO i Srbija su već 14 godina bliski partneri, čije je partnerstvo zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji. Ja sam redovno u kontaktu s predsednikom Vučićem i drugim liderima, a uz odličan rad naše Vojne kancelarije za vezu u Beogradu izgradili smo blisku saradnju u brojnim oblastima – rekao je Stoltenberg i kao primer naveo da NATO i Srbija rade zajedno kako bi bili spremniji za civilnu zaštitu u vanrednim situacijama, uključujući poplave i šumske požare.

On je istakao da je u tom pogledu 2018. godine imao čast da zajedno s predsednikom Vučićem u Srbiji otvorim veliku vežbu za upravljanje posledicama vanrednih situacija pod nazivom „Srbija 2018“.

– Pomažemo Srbiji da razvija svoje bezbednosne snage i institucije. NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, a u periodu od 20 godina uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Srbija i NATO su takođe zajedno radili na obuci iračkih vojnih lekara, čime su podržali oružane snage Iraka. Pozdravljamo ovo obostrano korisno partnerstvo sa Srbijom i spremni smo da ga razvijamo dalje – naveo je generalni sekretar.

On je ukazao da NATO već ima jake odnose s partnerima koji nisu članice, kao što su Austrija ili Finska.

– U potpunosti poštujemo njihovu odluku da se ne pridruže NATO, kao što poštujemo i odluku drugih da mu se pridruže – rekao je Stoltenberg.

Na pitanje da li NATO savezu smeta činjenica da Srbija poslednjih godina znatno oprema svoju vojsku, i to uglavnom naoružanjem iz Rusije i Kine, on je rekao:

– Ne, ne smeta nam. Kao što sam rekao, Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aranžmane koje ona izabere. NATO i Srbija su bliski partneri. Već imamo razvijenu odličnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, u kojoj pomažemo Vojsci Srbije da jača svoje kapacitete. Nabavke za odbranu su nacionalna odluka. Istovremeno, prilikom sprovođenja nabavki, bitno je obratiti pažnju na ukupne troškove koji se odnose na ceo životni vek te opreme, pošto oni mogu biti veliki – rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg tvrdi da lokaliteti sa osiromašenim uranijom ne predstavljaju bezbednost po zdravlje! Više o tome OVDE!

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA