Najnovije

BALKANSKA VEZA: Katar finansira nabavku srpskog naoružanja za Hezbolah preko tržišta zlata iz Ugande

Evropski tink-tenk Mena voč otkriva dokumente sa detaljima o kupovini srpskog naoružanja

Hezbolah (Foto: Jutjub)

Katar je organizovao mrežu za finansiranje slanja naoružanja iz Evrope Hezbolahu, koristeći se pošiljkama zlata iz Afrike, prema najnovijim otkrićima o vezama ove zemlje i libanske milicije.

Tink-tenk sa središtem u Austriji Mena voč (Mena Watch) objavio je detalje o visoko pozicioniranom katarskom zvaničniku koji je usaglašavao plaćanja i nudio zaštitu finansijerima Hezbolaha iz Dohe. Objava tink-tenka zasniva se na dokumentaciji koju je prikupio agent koji je prikriveno radio u Kataru poznat kao DŽejson.

Imenovani su neki od istaknutijih zvaničnika, uključujući Dalana al Hamada koji je 2015. godine postao potpredsednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija i koji je na čelu katarske atletske organizacije.

„General Dalan al Hamad, član kraljevske kuće u Kataru, koristio se zlatom iz Ugande kao platežnim sredstvom u trgovini naoružanjem“, navodi se u dosijeu.

„Oružje za zlato“ bila je razrađena šema 2017. godine za kupovinu oružja u Srbiji i prenošenje naoružanja putem mreže bivših obaveštajnih zvaničnika iz Severne Makedonije. Oružje je bilo označavano kao građevinski materijal i kao lokalni čelični proizvodi. Balkanski posrednici su radili sa klijentima u Kataru kako bi osigurali da se oružje prvo prenese do grčke luke Solun, a potom dopremi u Bejrut čijom lukom dominira Hezbolah.

Severnomakedonska carina, predvođena bivšim šefom obaveštajne službe, obezbeđivala je lažne transportne dokumente .

Plaćanje srpskim kompanija obavljano je preko Kipra zlatom koje su obezbeđivali trgovci plemenitim metalima iz Ugande. Novac za zlato na kraju je pristizao iz katarske humanitarne organizacije koju kontrolišu neke od najistaknutijih ličnosti ove zemlje. Humanitarna organizacija je transakcije obavljala preko vodećih katarskih banaka.

Katar godinama podržava Hezbolah. Poznato je da su nemački obaveštajci prikupili informacije o katarskim mrežama rasprostranjenim na tri kontinenta. Nemačka je uvela zabrane koje se odnose na Hezbolah ranije ove godine i izvela je seriju prepada na sumnjive operativce grupe širom zemlje.

„Uz znanje istaknutih vladinih zvaničnika, donacije je obezbeđivala humanitarna organizacija iz Dohe“, navodi se u dosijeu. „Pre svega, katarske humanitarne organizacije Šeik Eid (Sheikh Aid) i Fondacija za obrazovanje prosledile su samo tokom 2020. godine 500 miliona dolara Hezbolahu.“

Mena voč dodaje da katarski potezi nisu bili ograničeni na podršku terorističkim napadima i finansiranje dopremanja oružja. Hezbolah je slao borce iz svojih redova u Siriji kako bi branili režim sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Kakvu osvetu SAD spremaju Rusima u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Stanje stvari

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA