Najnovije

VAKCINA PROTIV GRIPA ŠTITI OD KORONE: Doktor Tiodorović izneo najnovije otkriće

Ko god se bude vakcinisao protiv sezonskog gripa imaće manje šanse da dobije virus korona ili će ga preboleti u blažoj formi. Ne zato što ova vakcina stvara antitela protiv korona virusa, već stoga što u velikoj meri ojačava imunitet i omogućava organizmu da se lakše izbori sa infekcijom, objašnjavaju stručnjaci.

Dr Tiodorović (Foto: Jutjub)

Član kriznog štaba dr Branislav Tiodorović ističe da je vakcinisanje protiv gripa od velike važnosti, pre svega, da bi se izbegao sudar sa virusom korona, što se desilo u Italiji u martu.

Tiodorović je naglasio da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetljivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, porodilje, trudnice, deca sa oboljenjima koja mogu da izazovu pad imuniteta.

Doktor iz Niša prvi je predložio da se sa vakcinacijom počne 1. oktobra, znatno ranije nego prethodnih godina (špic sezone gripa kod nas je od januara do marta). Taj predlog je usvojen i već za desetak dana kreće se sa vakcinacijom.

Tiodorović objašnjava da ne postoji vakcina koja 100 odsto štiti, ali da bi bilo dobro da se protiv gripa vakciniše što više ljudi.

- Da se razumemo, ne postoji vakcina koja 100 odsto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imunini sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih ta vakcina može značiti prevenciju od smrti - pojasnio je Tiodorović.

Imunolog Srđa Janković, Tiodorovićev kolega iz kriznog štaba, opisuje i šta se dešavalo na južnoj hemisferi, gde je grip ove godine, iako mu je sezona bila u jeku, praktično iskorenjen. Razlog za to je, kako objašnjava, što su stroge mere prevencije zbog korona virusa poput nošenja maski i držanja distance doprinele da se prenošenje sezonskog gripa svede na minimum.

Najvažnija pitanja o vakcinaciji

1. Koliko ćemo vakcina nabaviti?

Država će nabaviti 500.000 vakcina, što je 35 odsto više nego ranijih godina. Deo vakcine biće domaće proizvodnje ("Torlak"), dok ćemo veći deo uvesti. Za decu starosti od šest meseci do tri godine biće nabavljena vakcina farmaceutske kuće "Sanofi", a za odrasle vakcina kompanije "Abot biolodžikals".

2. Kada počinje vakcinacija?

Vakcinacija počinje 1. oktobra u domovima zdravlja.

3. U kojoj meri štite od gripa i dali pomažu protiv virusa korona?

Važno je razbiti mit da vakcina štiti 100 odsto. Istina je zapravo da su vakcine protiv gripa u proseku od 50 do 70 odsto efikasne u sprečavanju infekcije glavnim sojevima virusa gripa. Ipak, i ako vakcinisana osoba dobije grip, on će se najverovatnije ispoljiti sa lakšim simptomima. Informacije da se antitela na korona virus mogu pozitivno testirati i kod osoba koje nisu preležale koronu jesu neistinite. Naime, ljudski odbrambeni sistem, kad je izložen patogenima, stvara B i T ćelije. B imune ćelije proizvode antitela, koja neutrališu mikrobe, dok T - ćelije uništavaju druge imune ćelije. Kod pacijenata koji su preležali neku slabiju vrstu korona virusa u čak 67 odsto stvaraju se T - ćelije, ko je će prepoznati i SARS-KOV-2.

4. Koja je procedura, koliko će koštati, da li može da se vakciniše kod privatnika?

Imunizacija je besplatna za osobe koje pripadaju rizičnim grupama i zdravstvene radnike. Vakcinacija uz naplatu će se sprovoditi u zavodima za javno zdravlje. Procedura nalaže da se pacijent prvo javi izabranom lekaru, koji ga upućuje na vakcinaciju. Privatne klinike još uvek nemaju informaciju kada će dobiti vakcine i koliko će one koštati.

5. Kome se preporučuje vakcina?

Osobama starijim od 65 godina, odraslima, deci sa hroničnim, srčanim, plućnim i bubrežnim bolestima, obolelima od šećerne bolesti, gojaznim ljudima, trudnicama, osobama sa radnim mestima sa povećanim rizikom (prosvetni radnici, zdravstveni radnici, bankarski i poštanski šalterski službenici, poslovni ljudi, a posebno oni koji često putuju), osobama koje žive u kolektivnom smeštaju. Prema epidemiološkim rizicima, preporuka je da se obavezno vakcinišu zdravstveni radnici, lica zaposlena u javnim službama, koja su po prirodi posla često u kontaktu sa ljudima, osobe koje neguju starije i hronične bolesnike, posebno u socijalnim ustanovama i svi stariji od 65 godina.

Jedini srpski prijatelj na zapadu sprečio NATO da još 1992. bombarduje našu zemlju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA