Najnovije

AMERIČKI ANALITIČARI: „Bastion“ ─ sredstvo uz koje Rusija ostvaruje svoje arktičke ambicije

Obalski raketni sistem „Bastion“, koji je stacioniran na Dalekom istoku Rusije, omogućava Moskvi da kontroliše pristup Arktiku kroz Beringov moreuz i da gađa mete na Aljasci, pišu za „Difens njuz“ Bredli Bouman i Skot Adamson iz Centra za vojnu i političku vlast Fonda za zaštitu demokratije SAD.

Bastion (Foto: mil.ru)

Vojni analitičari su podsetili na odgovarajuće vežbe izvedene prošle godine uz upotrebu takvog oružja, a takođe su razotkrili modernizaciju ruske arktičke infrastrukture.

„Moskva je uložila značajna sredstva u region, stvarajući združenu stratešku komandu – Severni vojni okrug koji je orijentisan na Arktik, obnavljajući 50 regionalnih objekata, uključujući aerodrome, radare i spasilačke stanice, a takođe otvarajući 16 luka dubokih voda“, rekli su autori.

Prema mišljenju eksperata, upotreba sistema „Bastion“ omogućava Rusiji da blokira pristup Severnom morskom putu.

„U nastojanju da osigura sopstveni pristup Arktiku Rusija je, izgleda, sve sklonija da uskrati taj pristup drugima, uvodeći nezakonita ograničenja prolaska Severnim morskim putem“, tvrde specijalisti.

Bouman i Adamson smatraju da Kina, poput Rusija, nije ništa manje odlučna u svojim arktičkim ambicijama.

Za pariranje Rusiji potrebno jačati arktičku infrastrukturu SAD

Istovremeno, autori su naglasi potrebu za poboljšanjem američke arktičke infrastrukture, između ostalog, ledolomačke flote i luka.

„Sjedinjene Američke Države ne mogu efikasno da konkurišu Rusiji i Kini nastavljajući da ignorišu Arktik“, zaključili su oni.
Vojni analitičar iz Centra za vojnu i političku vlast Fonda za zaštitu demokratije Šejn Prejzvoter je ranije ovog meseca izjavio da je američkim vazduhoplovnim snagama potrebno još više strateških bombardera za pobedu u budućim ratovima, koji bi mogli da se dogode uz učešće Rusije i Kine.

Albanski četnik sprema pakao za Srbe u Crnoj Gori! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA