Najnovije

STIŽU BORCI SA BLISKOG ISTOKA: Azerbejdžan i Turska dobijaju pojačanje

Turska pruža direktnu vojnu i političku podršku Azerbejdžanu tokom neprijateljstava u zoni sukoba u Karabahu, rekla je portparol jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Ana Nagdaljan.

Azerbejdžan (Foto: Jutjub)

„Trenutna agresija Azerbejdžana na Artsakh ima dve karakteristike. Prvo, treba napomenuti da je na nivou predsednika Ilhama Alijeva Azerbejdžan javno odbacio mirovne pregovore i postavljen je zadatak da se to pitanje reši vojnim sredstvima. Drugo, ovaj put vidimo direktnu vojnu i političku podršku Azerbejdžanu iz Turske “, rekla je predstavnica ministarstva.

Prema njenim rečima, Ankara se uvek pridržavala pro-azerbejdžanske pozicije u sukobu u Karabahu, ali ovog puta podrška je pretrpela kvalitativne promene i karakteriše je tursko vojno prisustvo na mestu neprijateljstava.

„Turski specijalci ratuju rame uz rame sa azerbejdžanskom vojskom, koristi se vojna oprema turske proizvodnje, uključujući dronove i avione.

Imamo informacije o premeštanju militanata u Karabah iz nekih regiona Bliskog Istoka preko Turske. Tako se narod Arcaha danas bori protiv tursko-azerbejdžanskog saveza “, dodala je Nagdaljan.

Naglasila je da Turska, koja je pre 100 godina izvršila genocid nad jermenskim narodom, sada podstiče Azerbejdžan na slične akcije.

Podsetimo, 27. septembra naselja, kao i vojne jedinice u Karabahu bile su podvrgnute intenzivnoj artiljerijskoj vatri sa azerbejdžanske strane. Tada su neprijateljske motorizovane, artiljerijske i tenkovske jedinice prešle u ofanzivu u severnom, južnom i jugoistočnom pravcu.

Trenutno bitke traju. Prema najnovijim podacima vojske Nagorno-Karabaha, od početka neprijateljstava poginulo je 58 vojnika i dva civila (baka i unuka), a više od 200 ljudi je ranjeno.

Kako gore azerbejdžanski tenkovi, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA