Najnovije

EVROPSKI LIDERI O NAGORNO-KARABAHU: Pokreću se OEBS i grupa iz Minska

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim tražeći obustavu sukoba.

OEBS (Foto: RIA Novosti)

"U telefonskom razgovoru je kancelarka podvukla da je hitno potrebno primirje i povratak za pregovarački sto", preneo je portparol kancelarke Štefan Sajbert.

Ona je istakla da OEBS sa "Minsk grupom" pruža za to odličan forum. Naglasila je da susedne zemlje treba da doprinesu miroljubivom rešenju.

Kastaldo: EU da uloži maksimalne napore za mir u Karabahu

Potpredsednik Evropskog parlamenta i predstavnik italijanskog pokreta "Pet zvezdica" Fabio Masimo Kastaldo zatražio je u pismu visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepu Borelju da EU uloži maksimalne napore za momentalno obustavljanje svih neprijateljstava u regionu Nagorno-Karabaha.

"Ubeđen sam da Unija mora snažno da podigne glas, kao i da razmotri eventualnu mogućnost pribegavanju sankcijama ukoliko dodje do odbijanja zaustavljanja neprijateljstava", naveo je Kastaldo u pismu adresiranom na Borelja, koje je potpisao zajedno sa ostalim kolegama EP, navodi ANSA.

U pismu je zatraženo da se ulože svi napori za zaustavljanje vatre jer, kako se navodi, sukob u kavkaskom Nagorno-Karabahu preti da zapali čitav region.

Takođe, zatraženo je da se omoguće mehanizmi za nadgledanje bilo kakvih kršenja što bi omogućilo da se povrati neophodno poverenje, "neophodno za efikasan proces dijaloga".

"Evropske vrednosti multilateralizma i mira moraju prevladati", zaključio je Kastaldi.
Sukob izmedju Jermenije i Azerbejdžana ponovo je otpočeo u nedelju u spornom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom većinski etničkim Jermenima ali dejure u sastavu Azerbejdžana.

Francuska inicijativa za rešavanje sukoba u Nagorno Karabahu

Francuska je danas najavila da će inicirati razgovore u okviru OEBS-ove Minsk grupe koju predvode Rusija, Francuska i SAD, s ciljem da se posreduje u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana koji je u toku protekla dva dana eskalirao u Nagorno Karabahu, samoproglassenoj jermenskoj republici u Azerbejdzzanu.

Od kako je pre dva dana počela ova najnovija oružana konfrontacija, prijavljene su desetine poginulih i stotine ranjenih.

"U predstojećim danima ćemo pokrenuti koordinisane razgovore u okviru Minsk grupe i pokušati da razjasnimo šta je izazvalo najnoviju eskalaciju, ko je odgovoran za to i kako da pronadjemo izlaz iz otvorenog sukoba", izjavio je danas jedan zvaničnik Jelisejske palate, preneo je Rojters.

Najdirljiviju scenu rata u Nagorno-Karabahu možete videti OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA