Najnovije

KAKAV ŠAMAR HAŠKOM TRIBUNALU! PUTINOVA ČELIČNA DAMA BRANI MLADIĆA: “Ovo što mu rade je u duhu najgore tradicije Haga!”

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je juče da je nedopustivo postupanje Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu prema pravima i zdravlju generala Ratka Mladića.

Mladić (Foto: ICTY)

Komentarišući žalbenu raspravu na prvostepenu presudu generalu Mladiću, koja je održana prošle sedmice uprkos njegovom lošem zdravstvenom stanju, Zaharova je ocenila da "ono što se dešava u Mehanizmu podseća na najgore tradicije prethodnika Mehanizma – Haškog suda".

- O tome smo dosta čuli, a i vi isto. Stiče se utisak da Mehanizam, bez obzira na pogoršano zdravstveno stanje Mladića, želi da po svaku cenu bude potvrđena prvostepena presuda, koju je doneo Haški sud 2017. godine - rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Kako je navela Zaharova, Mehanizam u Hagu je neosnovano odbio zahteve Mladićevih advokata da on bude odmah hospitalizovan, a proces je nastavljen bez obzira na drastično pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, prenosi "Sputnjik".

- Ponovo pozivamo tu strukturu da odustane od takvog kursa i da poštuje međunarodne pravosudne standarde. Takvo ponašanje prema pravima i zdravlju Mladića je nedopustivo - rekla je Zaharova.

Ona je podsetila na to da je Savjet bezbednosti UN nedavno, razmatrajući rad Mehanizma, istakao značaj poštovanja ljudskih prava lica u pritvoru i međunarodnih standarda, uključujući pravo na medicinsku pomoć.

- Poštovanje tih standarda u datoj situaciji se može dovesti u pitanje jer Mladić, prema svemu, nije u stanju da u potpunosti prati ta ročišta. NJihov nastavak u sadašnjim uslovima može dovesti do kršenja prava na pravedno suđenje - zaključila je Zaharova.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu ponovo je odbilo zahtev za hospitalizaciju bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, koji su podneli njegovi advokati.

Ova odluka je donesena većinom glasova petočlanog Veća, sa suprotnim mišljenjem sudije Priske Njambe, koja presedava Veću, saopšteno je iz Haga.

General Mladić osuđen je 2017. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog, kako je naveo tadašnji Haški sud, genocida i ratnih zločina u BiH.

"Razmena teritorija sa Srbijom odavno dogovorena, samo se malo namerno razvlači." Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA