Najnovije

AMERIČKA ZAMKA ZA RUSKU AVIJACIJU: Forbs tvrdi da se ovo krije iz američkih provokacija na ruskim granicama

Iako su ruski mediji i Ministarstvo odbrane pozdravili najnovije uspešno presretanje tri američka bombardera B-52 iznad Crnog mora u petak, u koje je bilo uključeno osam ruskih lovaca, novi izveštaj "Forbsa" kaže da Pentagon koristi takve incidente presretanja nad Istočnom Evropom kao "zamku" radi dobijanja dragocenih podataka o letu na naprednim senzorima i komunikacionoj opremi ruskih lovaca.

Presretanje (Foto: Jutjub)

Zanimljivo je da se u članku "Forbsa" primećuje da bi Rusija u stvari mogla isto to da učini Amerikancima u istim incidentima podmećući im lažne parametre i prateći letove špijunskih aviona koji nadgledaju presretanja. "Forbs" piše da svojevrsne nebeske drame pomno nadgledaju obaveštajne službe dveju zemalja i da igra mačke i miša treba da posluži da suprotstavljene strane predvide postupke u slučaju pravog sukoba.

Prvi incident se zbio 28. avgusta kada je bombarder "B-52 stratofortres" u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora našao ispod krila lovca Su 27. Rus je preleto toliko blizu bomardera da su njegovi motori bukvalno" rastresli" američku posadu.

Rad portala Pravda možete podržati kupovinom knjiga iz naše internet prodavnice, knjige i cene možete pogledati OVDE.

Američki zvaničnici su uložili protest zbog "nepotrebnog" uznemiravanja, ali su nastavili sa letovima. Sličan scenario ponovljen je i u petak, 4. septembra. Izveštaj opisuje da su se u trenutku kada su se ruski lovci približavali blizu B-52, čak navodno ograničavajući njegovo kretanje i prilazeći na samo 100 stopa, dva američka aviona za elektronsko-obaveštajnu službu "Rivet DŽoint" nalazila su se u blizini i beležila podatke o avionu Su-27.

Na kraju su umrežila dragocene obaveštajne podatke o ruskom protivvazdušnom odgovoru i tehnologiji.

Kako nastavlja "Forbs" i u subotu je barem jedan B-52 proleteo kroz Ukrajinu i došao na obalu Crnog mora na samo nekoliko kilometara od ruskih snaga na poluostrvu Krim. Dve druge posade B-52 vežbale su nad Ukrajinom otprilike u isto vreme. Nejasno je da li su sve trojica letela istim kolosekom u blizini Krima.

Albanci kukaju, Vučić već prekršio sporazum iz Vašingtona, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA