Najnovije

MILAN KNEŽEVIĆ OBJAŠNJAVA: Evo kada će se formirati nova vlada u Podgorici

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Kneđević, objasnio je u kojem roku bi trebalo da se formira nova vlada u Crnoj Gori.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Knežević je izjavio danas da očekuje da će formiranje parlamenta i nove vlade u Crnoj Gori biti najkasnije do kraja septembra ili prvih dana oktobra.

"Postoje jasne zakonske procedure, pošto će se ponoviti glasanje na određenim biračkim mestima... Mi moramo nakon proglašavanja tih rezultata da u roku od 15 dana konstituišemo parlament i da nakon toga uputimo pismo predsedniku države Milu Đukanoviću, da imamo parlamentarnu većinu, odnosno da imamo 41 i više poslanika i da tražimo mandat za sastav nove mlade", rekao je Knežević za TV Pink.

Naveo je i da ne očekuje nikakve, kako kaže, tenzične situacije, pošto je, dodaje, Milo Đukanović i sam priznao poraz na nedavno održanim izborima.

"NJemu je jasno da je nepromišljenim potezima, posebno sa Zakonom o slobodi veroispovesti izgubio izbore", naveo je Knežević. Kaže i da njegova koalicija želi stabilnu vladu, kao i da Crna Gora, kako kaže, više nikad ne bude antisrpska država, te da se jasno opredeli prema članstvu u EU.

"Želimo da sa strankama manjinskih naroda napravimo jednu stabilnu vladu i prema tome mi moramo da razvijamo odnose sa najbližim i najbratskijim državama, posebno sa Srbijom, Ruskom Federacijom, Republikom Srpskom, BiH...", rekao je Knežević.

Opozicione koalicije ubedljivi pobednici izbora

Prema karti koju je danas objavio beogradski Napredni klub opozicija je na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta pobedila na teritoriji 16 opština.

DPS Mila Đukanovića, koja je i dalje pojedinačno najuticajnija stranka osvojila je 29 od ukupno 81 mandata, koliko ima poslanika u crnogorskom parlamentu.

Opštine u kojima su najviše podrške dobile tri opozicione koalicije označe su tamnije plavom bojom pa su tako oni pobednici u: Pljevljima, Plužinama, Žabljaku, Nikšiću, Kolašinu, Beranu i Andrijevici na severu Crne Gore, kao i Danilovgadu, Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Budvi i Baru.

Opozicioni Demokratski front, pojedinačno najuticajniji opozicioni savez i koalicija Alekse Bečića Mir je naša nacija najviše podrške su dobili u Bijelom Polju i Mojkovcu, a koalicije Mir je naša nacija i Crno na Bijelo u Tivtu.

DPS Mila Đukanovića, podršku je dobila u Šavniku, na Cetinju i u Plavu, a koalicije oko DPS-a najviše glasova su dobile u Ulcinju, koji je, inače, većinski režimski i albanski, dok su u Rožaju pobedu podelili DPS i Bošnjaci.

Dve albanske koalicije dobili su najviše glasova na delu opštine Bara i Ulcinja, gde su i većinsko stanovništvo.

Očekuje se da će konačni rezultati izbora u Crnoj Gori biti objavljeni 14. septembra, nakon ponavljanja izbora na biračkom mestu u Petnjici.

Jovović: "Veličanstveni ispraćaj'' Mila u prošlost

Programski urednik podgoričkih Vijesti Mihailo Jovović izjavio je danas da je suština sinoćnjeg okupljanja u Podgorici "veličanstveni ispraćaj Mila Đukanovića u prošlost".

Jovovć je rekao da bi se situacija značajno zakomplikovala da je na podgoričkom skupu došlo do nemira.

Objašnjava da je to bio skup koji niko zvanično nije organizovao, kao I da je policija prvi put zvanično objavila koliko je bilo ljudi na podgoričkom trgu.

Jovović je za sarajevsku N1 tv rekao da misli da je skup organizovala Đukanovićeva stranka I da je to, kako kaže, bio pokušaj da ohrabri svoje birače, da malo podstakne zapaljivim govorima na skupu, da se izvrši pritisak na lidera koalicije Crno na bijelo Dritana Abazovića, “da ne da državu četnicima”, što oni stalno govore.

“Ali, očigledno da to ne može uticati na rezultat izbora ni na Abazovića", rekao je Jovović.

Primetio je da je Đukanović od izborne noći malo-pomalo davao sve pomirljivije izjave I, kako kaže, “na parče priznavao poraz”, ali još postoji prostor da dobije na vremenu da pokuša da preobrati nekog od poslanika da pređe na njegovu stranu.

Za to su, prema Jovoviću, šanse 50:50. Ipak, misli da se to neće dogoditi jer Đukanović, dodaje time nema šta da dobije.

Kaže i da misli da bi Abazović bio politički mrtav ako bi promenio svoje mišljenje i napravio potez koji će poništiti ovu pobedu glasača koji su se jasno izjasnili za promene.

Detalje o torturi nad generalom Dikićem u Spužu možete pročitati OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA