Najnovije

PATRIJARH IRINEJ: Ovo je jedini dogovor koji SPC prihvata u vezi Kosova i Metohije!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej (Foto: spc.rs)

To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom – rekao je za patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore o Kosovu, ukoliko dobije poziv.

– Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora – rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, i on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

– To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda – poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intenzivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva runda razgovora održana je u Vašingtonu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer okupirane srpske pokrajine Avdulah Hoti parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik SAD Donald Tramp.

Posle toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

U Srbiji sledi cunami otkaza, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA