Najnovije

SARAJEVO DA PREMESTI AMBASADU U JERUSALIM? Zašto da ne

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je inicijativu za preseljenje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim i poručio "da bez obzira na to šta priča Šefik DŽaferović on prema Poslovniku mora da zakaže sednicu Predsedništva na tu temu".

Milorad Dodik (Foto: Predsedništvo BiH)

DŽaferović je, naime, rekao ranije da Predsedništvo BiH neće razmatrati Dodikovu inicijativu.

"Prema Poslovniku, bez obzira na to što DŽaferović priča da neće staviti na dnevni red, on mora zakazati sednicu Predsedništva BiH. Verujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa, šta god bile. Treba razgovarati i treba o tome da se odlučuje, a ne da budu tabu teme", rekao je Dodik u Mostaru.

Upitan šta očekuje od sutrašnjeg susreta članova Predsedništva BiH sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, Dodik je kazao da, koliko zna, Palmer dolazi da se upozna o situaciji u BiH.

"Verovatno i da slavodobitno obeleži dogovor o Mostaru. Koliko znam dan posle doćiće u Mostar da priča o izborima. Reći ću mu da mi smatramo da treba da dobijemo uslove za fer i poštene izbore u Mostaru, kao i da ranije opstrukcije budu otklonjene. Od izbora u Mostaru zavisi situacija u ovom gradu", rekao je Dodik, a preneo sarajevski Dnevni avaz.

Dodik je danas u Mostaru razgovarao sa Srbima u tom gradu, a potom se sastao sa i s predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

U Predsedništvu BiH zahtevi za Kosovo i preseljenje ambasade

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, predao je Generalnom sekretarijatu Predsedništva zahtev za sazivanje vanredne sednice tog tela na kojem bi se razmatrao predlog odluke o priznavanju "nezavisnosti Republike Kosovo".

Komšićev kabinet je ovaj zahtev predao istog dana kada je u Predsedništvo BiH stigla ranije najavljena inicijativa srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodika za sazivanje vanredne sednice na temu preseljenja Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Sarajevski portla Klix je objavio faksimile oba zahteva.

Dodik u Mostaru o izborima

Dodik je u Mostaru razgovarao o učešću na predstojećim lokalnim izborima u tom gradu, koji će biti održani 20. decembra.

Nosilac zajedničke srpske liste liste "Ostajte ovdje zajedno za naš Mostar" biće Velibor Milivojević, a Dodik je obećao pomoć i podršku kako bi Srbi bili adekvatno zastupljeni u Mostaru i nastupili kao relevantan faktor na političkoj sceni grada.

On je naveo "da su Srbi ranijih godina bili moneta za potkusurivanje, ali da ne žele više da budu".

"Ovaj put, i radostan sam zbog toga, to nije slučaj. Nema predizborne priče o tome. Idemo da okupimo dovoljan broj ljudi i verujem da ćemo biti faktor koji će učestvovati u raspodeli nove vlasti u Mostaru", rekao je Dodik.

Podsetio je da je u Mostaru 1991. bilo više od 20.000 Srba, a prema poslednjem popisu oko 4.000.

Dodao je da je srpska zajednica u ovom gradu snažno devastirana, te da su u ratnom periodu zatrti svi oblici srpskog nacionalnog bitisanja.

"Srpska zajednica se polako vraćala sve vreme zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i političkim faktorima i partijama koje su gotovo u nemogućim uslovima bili prisutni u različitim oblicima. Naša udruženja ovde imaju značajan pečat. Sada smo u novoj situaciji, udruženi u naporima Republike Srpske, Srbije i naše zajednice da završimo naš hram ovde do kraja godine", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Kakve su komplikacije nastale sa prenosom srpske ambasade u Jerusalim, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA