Najnovije

OPASNO! HAŠKI TUŽILAC IZNEO ŠOKANTNA SAZNANJA! Tači sprema nova ubistva!

Hašim Tači, bivši predsednik lažne države Kosovo i vođa terorističke OVK, kojem se u Hagu sudi za mučenje najmanje 407 i ubistvo više od 98 Srba, priprema nove likvidacije i nikako ne sme da bude pušten iz pritvora!

'Žute kuće' zasad nema u optužnici (Foto: Pravda)

Ovo dramatično upozorenje stiže od haškog tužioca DŽeka Smita, koji kaže da je potpuno uveren u Tačijevu spremnost da ponovi monstruozne zločine za koje se tereti. Smit naglašava da Tači mora ostati u pritvoru i zbog rizika od bekstva, jer ima razgranatu mrežu pomagača, pristup 'značajnim novčanim fondovima' i mogućnost da pobegne u više od 180 zemalja koje ne priznaju 'Kosovo' i koje ga neće izručiti.

Preti mu doživotna

Prema rečima tužioca Smita, Tači bi na privremenoj slobodi sigurno nastavio da podriva rad Suda za OVK i zastrašuje svedoke, a rizik od bekstva je ogroman jer mu preti doživotna robija.

- Ukoliko bi mu bilo omogućeno da se nađe na slobodi, Tači će nastaviti da ometa postupak i utiče na svedoke. Na Kosovu vlada klima zastrašivanja ljudi koji treba da svedoče. Postoji i opasnost od bekstva, s obzirom na to da mu preti kazna doživotnog zatvora. Ni pravosuđe u Hagu, kao ni Euleks na Kosovu nemaju načine da u potpunosti kontrolišu Tačijevo kretanje - ističe Smit, dodajući da bi Tači lako mogao da bude van domašaja haškog pravosuđa.

- Ukoliko bi Tači pobegao, obavezu izručenja imale bi samo one države koje su priznale Kosovo. To znači da bi Tači mogao da otputuje u više od 180 zemalja u kojima bi bio van domašaja pravosuđa. Uz to, Tači ima razgranatu mrežu pomagača i pristup značajnim fondovima. Konačno, Tači je optužen za širok spektar ratnih zločina, zbog čega sam uveren u njegovu spremnost da nove zločine i nasilje nad protivnicima počini i mnogo godina kasnije - upozorava tužilac Smit.

Dovoljno dokaza

Komentarišući ove navode, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons' Miroslav Bjegović ocenjuje da je haški tužilac potpuno u pravu.

- Tužilaštvo je prikupilo dovoljno dokaza koji dokazuju najstrašnije zločine koje su vođe terorističke OVK počinile tokom 1998. i 1999. godine. Kasnije su kao najviši predstavnici vlasti lažne države Kosovo izveli brojne likvidacije svedoka nealbanske i albanske nacionalnosti, koji su mogli da svedoče o njihovim monstruoznim zločinima. Tači i njegov optuženi saborac Kadri Veselji postaju svesni da im u nameri da izbegnu suđenje ne mogu više pomoći ni njihovi američki mentori. Sud za OVK, na drugoj strani, razume kakve bi posledice mogla da proizvede odluka o Tačijevom privremenom puštanju na slobodu u nastavku suđenja. Sve ovo nam ukazuje na činjenicu da je pravda spora, ali ipak dostižna - naglašava Bjegović.

Pompeo odbio Tačija

Tužilac DŽek Smit je u svom obraćanju Sudu za OVK priložio i detalje Tačijevog pisma američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem je od američkog zvaničnika tražio 'ključne reforme' u Sudu za OVK. U tom trenutku istraga protiv Tačija i njegovih saboraca iz OVK bila je uveliko započeta. Majk Pompeo je odbio Tačijev zahtev, uz obrazloženje da bi to 'ozbiljno naštetilo kredibilitetu Kosova u svetu'.

'Žute kuće' zasad nema u optužnici

Haška optužnica zasad ne tereti Hašima Tačija za slučaj 'Žute kuće', mada su prištinski mediji u nekoliko navrata objavili da bi optužnica mogla biti proširena.

Inače, bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u svom izveštaju iz 2011. godine Tačija označio kao šefa kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom ljudskim organima.

Čedomir Jovanović imao infarkt pluća! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA